Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni’nde konuşma yaptı.

İllerde ve yurt dışı temsilciliklerde yapılan Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanlara teşekkür eden Erdoğan, “Cumhuriyet’imizin ilanının 96’ncı yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Harbi’mizin zafere ulaşmasında ve yeni devletimizin kuruluşunda vazife üstlenen kahramanlarımızı saygıyla yad ediyorum. Milletimizin bin yıldır dünyanın üzerinde en çok mücadele yürütülen coğrafyasında yaşıyor olmasının bedelini canlarıyla ödeyen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Türkiye’nin terörle mücadele sürecinin bir başka önemli sonucu da Batı başta olmak üzere tüm dünyada terör örgütleri karşısında sergilenen ikircikli, hatta iki yüzlü tavrı da tüm açıklığıyla ifşa etmiş olmasıdır” diyen Erdoğan, “Barış Pınarı Harekatı için bizi arayan Batılı liderlerden neredeyse hiçbiri terör örgütü tarafından alçakça şehit edilen çoğu çocuk, kadın 20 insanımız ve yaralanan 184 kardeşimizle ilgili üzüntü beyanında bulunmamıştır. Bizi arayanlar ise sadece teröristleri kurtarmak, korumak, savunmak için nefes tükettiler” ifadelerini kullandı.

SURİYE’YE BAKTIĞINDA KARDEŞ GÖREN TEK ÜLKE TÜRKİYE’DİR’

Türkiye dışındaki tüm ülkelerin Suriye konusunda çıkarlarına göre hareket ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye’den başka her kim Suriye meselesinde derdinin insan hakları, masumların canı, Suriye halkının geleceği olduğunu iddia ediyorsa açık konuşuyorum yalan söylüyor. Bizden başka Suriye ile ilgilenen herkesin öncelikli amacının petrol kaynaklarını kontrol etmek olduğu, şu son iki haftalık süreçte bir kez daha ortaya çıkmıştır. Suriye’ye baktığında petrol veya güç temerküzü fırsatı değil de sadece insan gören, sadece can gören, sadece kardeş gören tek ülke Türkiye’dir.”

Son 6 yılda üst üste yaşanan sıkıntıların 2023 hedeflerinin bazılarını gerçekleştirme sürecini biraz ötelemiş olabileceğini belirten Erdoğan, “Ama ne zaman olursa olsun 2023 hedeflerimizin her birine ulaşmakta kararlıyız. Bu ülke dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hak ediyor. Bu millet, güvenli ve müreffeh bir ülkede yaşamaya layıktır” diye konuştu.

‘MUTABAKATLARDAKİ SÜRELER BİTTİ, GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK’

Rusya ile yapılan anlaşma kapsamında bu akşam saat 18.00 itibarıyla YPG’lilerin Suriye’de güvenli bölge olarak belirlenen alandan tamamen çekilmiş olması gerektiğine dile getiren Erdoğan, “Şu anda Rusya, ‘terör örgütlerinin buradan tamamıyla çıkarıldığı’ bilgisini yetkili mercilerimize vermiş bulunuyor. Tabii görüşmelerimiz yarın yine aynı şekilde devam edecektir” dedi.

“Barış Pınarı Harekatı ile sürdürdüğümüz bu süreci inşallah en kısa zamanda toparlamanın gayreti içerisindeyiz” diyen Erdoğan, “Bir taraftan Amerika ile bir taraftan Rusya ile 120 saatlik, 150 saatlik yapmış olduğumuz mutabakatlar şu anda bitmiş bulunuyor. Yarın yapılacak görüşmelerimiz var” ifadelerini kullandı.

Batı ile de görüşmelerin olduğunu aktaran Erdoğan, bu görüşmelerle en kısa zamanda neticeye varmayı hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan, “Biz, kalmaya değil, tek hedefimiz var terör örgütlerinden buraları temizlemek için oradayız. Çünkü bu terör örgütleri bizi taciz ediyor, rahatsız ediyor. Onlar bizi rahatsız ettiği için biz oradayız ve sadece bu terör örgütlerinden oradaki insanları kurtarmak için oradayız” şeklinde konuştu.