Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için yürütülen Astana barış sürecinin üç garantör ülkesinin liderleri olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye konulu üçlü zirve için Ankara'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi' sona erdi.

ERDOĞAN: SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGEDE KONUT İNŞASI TEMİN EDELİM

Erdoğan, "Tel Abyad tarafından yani Doğu Guta'dan gelen yaralılara yönelik bir adım atılması hususunda bizler süratle, gerek Silahlı Kuvvetlerimiz, Rus Silahlı Kuvvetleriyle bir dayanışma içerisinde, orada bir Sahra Hastanesi kurmak suretiyle yaralılara ilk müdahalelerin yapılmasını temin edelim istiyoruz. Putin ve Ruhani'ye şöyle bir teklifim var; güvenli bölgede konut inşası temin edelim. Bu konut inşasını yapmak suretiyle bu insanları çadırlardan kurtaralım. Bu insanlar artık bu yaşam koşullarından kurtulsun. 500'er metrekarelik bir arsaya yerel mimariyle yapılacak konutlar kendine imkanlar sağlasın. Böyle bir adımla onları normal yaşantısına kavuşturalım. Bu konuda bazı ülkelerin bazı tahahhütleri var. Böyle bir adım atarsak faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

"Türkiye'nin hem içeride hem sınır ötesinde bir terörle mücadele sorunu vardır" diyen Erdoğan, "Bu sorun bitene kadar yolumuza devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

PUTİN: TÜRKİYE MÜLTECİ BAKIMINDAN BÜYÜK YÜK ALDI

Putin, "Türkiye, mülteci bakımından büyük bir yük aldı. Ama hakikaten çok eşsiz bir durum, diğer ülkeler Filistin'den yük aldı, Rusya olarak biz Ukrayna'dan gelen yükü üzerimize aldık. Mülteci göçmenler olmasın diye sorunları çözmemiz lazım. Erdoğan yeni bir teklifte bulundu. Suriye genelinde, ihtiyaç duyan insanlara acil tıbbi yardım konusunda neler yapabileceğimizi ciddi bir şekilde değerlendireceğiz. Bu teklif çok isabetli oldu. Bu konuyu Sayın Ruhani de destekliyor" dedi.

Putin, "Siyasi çözümün yanında insanların normal koşullar altında yaşamasını sağlamak da gerekli. Sermaye koyulmadan ve büyük yatırımlar yapılmadan hiçbir şey gerçekleştirilemez. Bu nedenle tüm dünya ülkelerini aktif olarak katılım sağlamaya çağırıyoruz. Bu, sözde kalmamalı ve pratiğe dökülmelidir. Herkes öncelikle insani yardım sunulması gerektiğini belirtiyor ancak Rusya, Türkiye ve İran dışında kimse bir şey yapmıyor. BM tarafından küçük çaplı sevkiyatlar yapıldığını görüyoruz, ancak bu kesinlikle yetersiz" açıklamasında bulundu.

Putin, "Erdoğan'ın Suriyelilere insani yardım sunulması konusunda Rusya, Türkiye ve İran'ın çabalarının birleştirilmesi önerisini doğru buluyorum" dedi.

RUHANİ: ABD HER GÜN BİR ŞEY SÖYLÜYOR

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan'a "Suriye'de kalmamızı istiyorsanız, belki de faturasını siz ödemelisiniz" ifadelerine atfen, "ABD'liler her gün bir şey söylüyor. Mevcut ABD hükümetinin ne sözlerine ne de vaatlerine güvenebiliyoruz. Onlar kendilerinden belli bir görüntü gösterdiler. Önce Suriye'de kalıcı değiliz dediler. Sonra anlaşıldı ki, para peşindeler. Arap ülkelerine diyorlar ki, para verin kalalım diyorlar. Görünen o ki parayı alacaklar ve Suriye'den çıkmayacaklar" diye konuştu.

Erdoğan, Ruhani'nin sözleri üzerine, "Ruhani kardeşim ABD'nin Arap ülkelerinden kaç para istediğini söylemiyor" ifadelerini kullandı.

ASTANA'YI CENEVRE'YE ALTERNATİF OLARAK SÜRMEDİK

Toplantının ardından soru-cevap kısmında konuşan Erdoğan, "Biz bu toprak ameliyatlarına sıcak bakmıyoruz" dedi.

"Sabır, sabır, sabır, artık yetti" diyen Erdoğan, "Afrin harekatını gerçekleştirmek zorunda kaldık. Oradaki altyapı çalışmalarını yine bizler yapıyoruz. Çadırkenlerde kalan bölge halkı geri dönmeye başladı. Afrin'de de yine Türkiye'de kamplarda kalan dostlarımız topraklarına, evlerine inşallah döneceklerdir. Onun da hazırlıklarını yapacağız. Ancak şunun bilinmesini özellikle istiyoruz. Bölgede gerek Rusya, gerek İran, Soçi'de başlayan süreci de Türkiye ve Tahran'la birlikte emin adımlarla yürüteceğiz. Astana'yı hiçbir zaman Cenevre'ye alternatif olarak sürmedik. Bizim için asıl olan netice almaktır çünkü netice alma mecburiyetimiz var, burada insanlar ölüyor" ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN GAZETECİLERE AÇIKLAMA

Ankara'daki üçlü zirvenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Yuriy Uşakov, Putin, Erdoğan ve Ruhani'nin üçlü görüşmelerinde, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Afrin'de düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı'nın konuşulup konuşulmadığı sorusu karşısında şunları söyledi:

"Konuşuldu. Fakat bu konuşmanın bir tür iş görüşmesi havasında geçtiğini, olumsuz herhangi bir şey olmadığını söyleyebilirim."

Putin'in ardından sözlerine devam eden Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nin Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023'e yetişeceğini söyledi.

Erdoğan, "Üçlü zirvede bütün arzumuz, gayretimiz bir an önce barışın egemen olduğu bir Suriye'yi yeniden inşa ve ihya edebilmek" dedi.

Erdoğan, bir sonraki zirvenin Tahran'da yapılacağını söyledi.

Kaynak: Sputnik