Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde 'AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda seçim kanununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Teklifin, "Bu düzenlemeyle ittifaklar içinde yer alan partilerin, sahip oldukları oy potansiyelinin çok üzerinde güç ve milletvekili elde edebilmelerini sağlayan sistemi de değiştiriyoruz. Böylece hem milli iradenin tecellisinde adaleti sağlamayı hem de tabela  partilerinin siyaseti manipüle etmelerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Erdoğan, seçim kanunundaki değişikliği çalışırken CHP’li milletvekillerinin yaşadığı sıkıntıları da dikkate aldıklarını savunarak "En çok CHP milletvekillerini rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Düzenlemeleri onların da endişelerini giderecek şekilde yaptık. Komisyon ve genel kurul görüşmelerinde CHP'li milletvekillerinin sunulan teklifi alenen yapamasalar bile kalben destekleyeceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki yükselişe ilişkin "Enflasyondaki, faizlerdeki dalgalanmalar yaşadığımız geçiş sürecinin bedelleridir. Biz durmadık, çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

'GEÇMİŞİN HESABININ VERECEK VE 5 YIL İÇİN RUHSAT İSTEYECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde 'AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan, AK Parti'nin istişare ile kurulduğunu, gelecek Kasım ayında partinin 21'inci yaşını geride bırakacağını söyleyerek "Önümüze çıkan her engeli aşıyor, her mücadeleyi zaferle neticelendiriyoruz. Bu güne kadar girdiğimiz 15 seçimin istisnasız tamamında sandıktan açık ara birinci parti olarak çıkmamız milletimizin duruşumuzu takdir ettiğini gösteriyor. Yeni bir imtihanın, 2023 seçimlerinin arifesindeyiz. Gelecekte yapacaklarımızı ortaya koyacak, geçmişin hesabını verecek, sonraki 5 yıl için seçmenden ruhsat isteyeceğiz. Şüphesiz her seçim önemlidir, hayatidir; ama 2023 seçimleri AK Parti’nin, Cumhur İttifakı'nın geleceğinin ötesinde ülkemizin ve milletimizin kaderi bakımından gerçek anlamda bir yol ayrımını ifade edecektir" diye konuştu.

'DÖVİZ KURUNDAKİ DALGALANMALAR GEÇİŞ SÜRECİNİN BEDELİ'

Erdoğan, Ordu-Giresun’da denizin üzerinde havalimanı yaptıklarını, Rize- Artvin’deki havalimanının açılışının yapılacağını bildirerek şöyle konuştu:

"Ülkemizin bir yerinden bir yerine gidecek olan vatandaşım uçaktan inince yarım saate, 45 dakikada evinde. Bugünlere bizleri kavuşturan Rabbime sonsuz şükürler olsun. Döviz kurundaki, enflasyondaki, faizlerdeki dalgalanmalar yaşadığımız geçiş sürecinin bedelleridir. Biz durmadık, çalışıyoruz. Fiyatlar şunlar bunlar, bakın durmuyoruz. Bu yatırımları yaparken bu yatırımları da özellikle zaman oluyor, yap-işlet-devret'le bu adımları atıyoruz. Ama akılları almıyor. 'Açıklayın' diyorlar. Öğren de gel. Yüklenici firmaların kendi imkanları ile bu yatırımı yapıp ondan sonra da yaptığımız ihaleyle; ama 10, 15, 20 senede bunun bedelini biz devlet olarak kendilerine ödüyoruz. Devletin kasasından bir kuruş çıkmıyor. Burada yüklenici firma bunu yapıyor. Ama köprüden; ama otobanlardan geçen vatandaş bedelini ödüyor, açık mı var, bu açığı da devlet o yüklenici firmaya ödüyor."

'YA ALLAH'TAN KORKUN, BİZDE AYRIM YOK'

Erdoğan, AKP hükumetinin ülkenin hiçbir ilini, ilçesini, köyünü ihmal etmeden her karış vatan toprağına hizmetlerinin mührünü vurduğunu savunarak şunları kaydetti:

"Bizde ayrım yok. Ne dedik? 'Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak' dedik. Bazıları saf saf soruyor; 'Ya siz gerçekten Kürtleri de seviyor musunuz?' Ya Allah'tan korkun. Bizde ayrım yok. Rabbimizin tüm yarattıklarının siyahıyla beyazıyla, hepsi bunlar bizim kardeşlerimiz. Üstünlük, şu kavim, bu kavim değil sadece ittika iledir. Sormak lazım onlara; siz ittikayı biliyor musunuz? Bilmezler. Çünkü onlar başka şeyle meşgul. Sağlıkta tarihimizin en büyük sağlık reformunu yapmışız. Biz süratle bu yatırımları yaparak ülkemizi ayağa kaldırdık. Bunu sadece otobanlarda yapmadık, hastanelerde de yaptık. Şu anda 19 şehir hastanesi var. Şimdi bunlarla iftihar ediyoruz. Şimdi onların üzerine gelmeye başladılar, kulp takmaya başladılar. Bak sizin de eliniz ayağınız oralara düşer ha. Koronavirüste şehir hastanelerimiz olmamış olsaydı biz bu süreci kolay atlatamazdık. Bu hastanelerle biz bu süreci başarı ile atlattık. Onlar bunun üzerine ne ekleyeceklerini açıklasınlar. Çıksınlar söylesinler. Biz merdiven altlarında adalet arayışlarını biliriz. Şimdi ise modern, gayet lüks adalet saraylarını yaparak hakim, savcı daha rahat çalışsın diye adımlar atmışız. Bunu eleştiriyorlar."

'DÜZENLEME CHP MİLLETVEKİLLERİNİ RAHATLATACAK'

Erdoğan, seçim kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin Meclis'e sunulduğunu anımsatarak, detayların açıklandığını söyledi.

Erdoğan, "Seçim kanununda yapılacak bu düzenlemeler en çok CHP milletvekillerini rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Biliyorsunuz bu parti milletvekilleri seçim öncesi gruplar halinde gözleri yaşlı, boyunları bükük şekilde başka partilere altın tepside ikram ediliyordu. Yeni düzenleme ile seçimlere katılmak için Meclis'te grup kurmak tek başına yeterli olamayacağı için siyasi mühendislik gayretlerinin ürünü bu tür taşınmalara artık ihtiyaç kalmayacak. Böylece CHP milletvekillerinin tuzluk gibi siyaset masasında elden ele dolaştığı, milli irade adına utanç verici, yüz kızartıcı tablolarla inşallah bir daha karşılaşmayacağız. Yine bu düzenlemeyle ittifaklar içinde yer alan partilerin, sahip oldukları oy potansiyelinin çok üzerinde güç ve milletvekili elde edebilmelerini sağlayan sistemi de değiştiriyoruz. Böylece hem milli iradenin tecellisinde adaleti sağlamayı hem de tabela  partilerinin siyaseti manipüle etmelerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Bu düzenleme de en çok CHP'li milletvekillerin işine yarayacaktır. Çünkü CHP, ittifakını geniş tabanlı göstermek için kendi mensuplarının seçilmesi gereken yerlerin bir kısmını diğer partilerin adaylarına peşkeş çekiyordu" Diye konuştu.

'CHP MİLLETVEKİLLERİ KALBEN DESTEKLEYECEKLER'

Erdoğan, teklifle CHP'nin kendi listelerine sahip çıkabilmelerine imkan sağladığını öne sürerek, "Sorsanız AK Parti'yi demokrat olmamakla, sadece kendi çıkarını düşünmekle suçlarlar. Ama gördüğünüz gibi biz seçim kanunundaki değişikliği çalışırken bile CHP’li milletvekillerinin yaşadığı sıkıntıları da dikkate aldık. Düzenlemeleri onların da endişelerini giderecek şekilde yaptık. Bunun için komisyon ve genel kurul görüşmelerinde CHP'li milletvekillerinin sunulan teklifi alenen yapamasalar bile kalben destekleyeceklerine inanıyorum. Aslında siyasette elini en çok rahatlattığımız kişi de CHP'nin başında. Bunca yıldır hiçbir iş yapmadan, seçim kazanamadan durmayı başarabilen Kılıçdaroğlu'dur" ifadelerini kullandı.

'YUVARLAK MASA ETRAFINDA TOPLANMAKLA SİYASET OLMUYOR'

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, "Öyle Ahlatlıbel'de yuvarlak masa etrafında toplanmakla siyaset olmuyor. Bu zat önce AK Parti'nin yaptıklarına, yapmakta olduklarına bakıyor. Sonra çıkıyor kürsüye, bunların bir kısmını iftiraya varan yalan yanlış bilgilerle eleştiriyor bir kısmını da sanki kendi akıl etmiş gibi anlatıyor. Daha masada nasıl oturacaklarına bile karar veremeyenlerin böylesine köklü reform düzenlemeleri düşünmeleri, uygulamaya geçirmeleri elbette mümkün değildir. Kılıçdaroğlu'nun tutarsızlıklarına, sürekli yön değiştirmelerine artık alıştık. Milletimiz kendisinden inanıyorum ki bıktı. Umuyorum ki 2023 seçimleri ülkemizin bu karikatür tipten kurtulmasına da vesile olacaktır."