Guardian gazetesinden John Hooper imzasıyla dış haberler bölümünde yayınlanan bir analiz, Türkiye ve Abdullah Öcalan'ı konu alıyor.

Hooper'ın yazısı şöyle:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetiyle hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan arasında örgütün silahları bırakması doğrultusunda görüşmeler yapıldığı doğrulandı. 40 bin kişinin hayatına mâl olan isyan hareketinin sonlanması doğrultusunda en ufak bir ümit bile sevinçle karşılanmalı. Ne de olsa Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından beri görülmemiş bir seviyede şiddete son 18 aydır tanık olunuyor. Ama bu noktada iki cevaplanmamış soru var:

Guardian kendisiyle yakalanmadan önce konuştuğunda Öcalan PKK'nin tartışmasız lideriydi. Ama şimdi Marmara Denizi'nde bir hapiste. Son 14 yılda örgütün geçirdiği evrimlerden haberdar mı? İkinci soru da ateşkesi kabul etse bile Kandil'deki kişilere bunu uygulatabilecek mi?"

"SEÇİMLER NEDENİYLE ERDOĞAN PKK'YLE KONUŞUYORMUŞ GİBİ..."

Hooper, analizinin devamında açlık grevlerini durdurabilmesinin Öcalan'ın gücünün kanıtı olduğunu söylüyor.

Yazar, AKP'nin 2011 yılındaki popülaritesinin düştüğünü; partinin ülkenin güneydoğusunda PKK sempatizanı partilerle doğrudan oy yarışına girdiğini, Türkiye'de iki yıla kadar seçimler olacağından dolayı da Başbakan Erdoğan'ın PKK'yle konuşuyormuş gibi gözükmek istediğini yazıyor.

"TÜRKLER ÖDÜN VERMİYOR, ÇÖZÜM UZUN SÜREBİLİR"

Hooper, geçen ay bir röportajda PKK liderlerinin, Oslo'ya gönderilen hükümet temsilcilerinin anayasa değişikliği ve Kürt halkına özerklik sağlanması konularını müzakere etme yetkisi tanınmamasından yakındığını hatırlatıyor ve makalesini şöyle sonlandırıyor:

"Türk halkı herhangi bir konuda ödün verilmesine kesinlikle karşı olduğundan bir çözüm bulunması uzun sürebilir."