Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan ayının ilk iftarını Maraş'ta depremzedelerle yaptı.

"Ramazan ayının ilk iftarını şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve depremzedelerimizle birlikte yaptık. Soframızı şereflendirdiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diyen Erdoğan, depremlerde vefat edenlere rahmet, yaralılara şifa diledi.

PKK'ye karşı askeri harekatların süreceğini söyleyen Erdoğan, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşlarımız, bölücü terör örgütünü yıkıcı hareketlerine karşı, onların baskısından kurtuldukça bölgeden sükunet ve barış ortamı yeniden tesis edildi. Sınır ötesi harekatlarımız sayesinde bölücü terör örgütünü Suriye ve Irak'ta kıpırdayamaz hale getirdik. Sizlerin huzurunda bir kez daha ifade ediyorum. Son terörist de ülkemiz ve milletimiz için tehdit unsuru olmaktan çıkarılana dek operasyonlarımızın sınırlarımızın içinde ve dışında devam edecektir" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

'TERÖRÜ YENMEKLE KALMAYACAĞIZ DESTEK VERENLERİN DE HESAPLARINI BOZACAĞIZ'

"Terörü yenmekle kalmayacağız. Bu alçaklara destek verenlerin, sırtlarını sıvazlayanların, onları silah ve mühimmata boğanların kirli hesaplarını da bozacağız. Türkiye'yi terörle dize getirme, Türk siyasetini marjinal yapılar eliyle dizayn etme girişimlerini hep beraber boşa çıkartacağız."

'SEÇİMLER ÖNCESİ UTANÇ VERİCİ PAZARLIKLAR YAŞANIYOR'

"Yaklaşan seçimler öncesinde siyaset sahnesinde yaşanan utanç verici pazarlıkların sizlerin yaralarını yeniden kanattığını biliyorum. Özellikle ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler, bu deprem felaketini yaşadığımız böyle bir dönemde, bunlarla aynı masaya oturup aynı masa etrafında hala ülkemizin geleceğini karartma gayretlerini, inanıyorum 14 Mayıs'ta hep beraber boşa çıkartacağız."

'BİRİLERİNİN KANDİL VEYAHUT EDİRNE'NİN KAPISINDA NÖBET TUTMASI SİZİ KARAMSARLIĞA SÜRÜKLEMESİN'

"Bu kabul edilemez görüntülerin, ülke ve millet düşmanlarına nasıl cesaret verdiğini hep birlikte takip ediyoruz. Birilerinin koltuk uğruna, üç günlük siyasi çıkarları uğruna bölücü örgütün uzantılarının kapısında nöbet tutması, Kandil'in veyahut Edirne'nin kapısında nöbet tutması sizleri karamsarlığa sürüklemesin. Türkiye, devleti ve milletiyle tüm bu oyunları bozacak güce, kapasiteye ve iradeye sahiptir. Yeter ki, biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Bunu başardığımız müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele yoktur."

'BU FELAKET KARŞISINDA KAYITSIZ KALMA LÜKSÜMÜZ YOK'

"14 milyon vatandaşımızın hayatını altüst eden bir felaket karşısında nerede yaşarsak yaşayalım, hiçbirimizin kayıtsız kalma lüksü yoktur. Depremzedelerimize yalnız olmadıklarını hissettirmemiz, onlara karşı sorumluluğumuzun ve kardeşlik görevimizin bir gereğidir. Devletimizin ilgili kurumlarının yanı sıra vakıflarımız, hayırseverlerimiz, gönüllülerimiz deprem bölgesinde zaten ilk günden beri çalışıyor. Bizler de sık sık bölgeyi ziyaret ederek yürütülen faaliyetleri takip ediyor, inşa ve ihya ile ilgili gereken adımları atıyoruz."

'56 BELEDİYEMİZİ MARAŞ'LA KARDEŞ İLAN ETTİK'

"Bugün Cumhur İttifakı olarak buradayız. Unutmayın acılar paylaştıkça azalır. Bu gerçekten hareketle bu Ramazan'ı tüm deprem bölgemiz için bir dayanışma seferberliğine dönüştürmek istiyoruz. Her yıl belediyelerimiz tarafından düzenlenen Ramazan ayının manevi ruhuna uygun etkinlikleri depremin vurduğu illerimize kaydırma kararı aldık. Ramazan-ı Şerif boyunca deprem bölgesinde sohbet programlarından, kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalara kadar burada çok yönlü faaliyetler sürdürülecek. Kardeş belediyelerimiz vatandaşlarımızın iftar ve sahur ihtiyaçlarını da giderecek. Kahramanmaraş'ta Kayseri, Trabzon, Samsun, Ağrı, Aksaray, Çorum, Düzce, Isparta, Kırıkkale ve Zonguldak başta olmak üzere 56 ak belediyemizi kardeş ilan ettik. Maraş'ta yaşayan her bir vatandaşımız devletimizin kurumlarıyla birlikte 56 belediyemize emanettir."

'KONUTLARI 1 YIL İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ'

"Geçici barınma alanlarının kapasitesini çoğaltırken kalıcı konutların inşasına da başlıyoruz. Biraz önce Kahramanmaraşımızın çeşitli ilçelerinde inşasına başladığımız konutların temel atma törenlerini gerçekleştirdik. Maraş'ta tek kalemde 7 bin 353 konuk ve 620 köy evinin temelini attık. 1 yıl içinde temelini atacağımız diğer konutlarla bunları birlikte hak sahiplerine teslim edeceğiz. Şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmadan bize durmak dinlenmek yok."