Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, tüm dünyada yakından izlenen Ukrayna ziyareti resmen başladı. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky tarafından Kiev'de resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından Erdoğan ve Zelensky ikili görüşme gerçekleştirdi ve sonrasında iki lider Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 10'uncu toplantısına katıldı.

Ziyaret, Rusya'yla yaşanan kriz nedeniyle dünyanın gözünün Ukrayna'ya çevrildiği bir dönemde gerçekleşiyor. Ziyarette iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı, toplam 8 anlaşmaya imza atıldı.

Erdoğan Ankara'dan ayrılmadan önce, Moskova-Kiev hattındaki arabuluculuk teklifini yinelemiş, "Barış için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" demişti. Erdoğan'ın Kiev'e inişi öncesindeyse, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un ziyaret sırasında Türkiye yapımı insansız hava araçlarının üretileceği bir fabrika için anlaşma imzalanmasının planlandığını açıklaması dikkat çekti. Reznikov, "Türkiye'yle, insansız hava araçlarının üretimi için bir fabrika ile pilot eğitim merkezi konusunda bir anlaşma imzalamayı planlıyoruz" dedi. Reznikov, Rusya'nın da kabul etmesi koşuluyla barış görüşmelerinin Türkiye'de yapılabileceğini de söyledi.

Erdoğan'a ziyarette, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI: BU TARİHİ BİR OLAY

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Marinskiy Sarayı'ndaki ikili görüşmesinin ardından konsey toplantısı yapıldı. Toplantı yaklaşık yarım saat sürdü.

Konsey toplantısı sonrası anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı yapıldı.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinde yapılan görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşması imzaladı, bu tarihi bir olay" dedi.

Zelenskiy'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

- Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşması imzaladı, bu tarihi bir olay.

- Ukrayna'da barışı temin etmek için tüm platformlarda elimizden geleni yapmaya hazırız.

- Bugün altyapı ve yatırım alanındaki etkileşimimiz aktif bir şekilde gelişiyor.

- Rusya ile savaşımızda Türkiye'nin arabuluculuk rolü için Erdoğan'a teşekkür ediyorum.

- Bu ziyaret, Ukrayna'nın dostunun kim olduğunu gösteriyor. Dostluğumuzu ortak galibiyetler güçlendirecek.

- Savunma sanayi ve havacılık sektöründeki gelişmeleri özellikle ele aldık. Bugün imzaladığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının Ukrayna’daki üretimini genişletecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şunları kaydetti:

- "Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.

- Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu 2 dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

- Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi vurguladım.

- Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasında tarihi bir dostluk köprüsü oluşturan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumunu da değerlendirdik.

 - Ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik.

- Bugünkü toplantılarımız ve imzaladığımız anlaşmalar stratejik ortaklığımızı daha ileri noktaya taşıma irademizin birer sembolüdür."