Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rus uçağı düşürmesine ilişkin olarak, "Düşen uçağın milliyetinin bilinmediğini, Rusya Federasyonu'ndan yapılan açıklamalardan sonra uçağın Rusya'ya ait olduğunun anlaşıldığını" tekrarladı. Erdoğan, sözlerine "Orada DAEŞ'e karşı bulundukları iddia ediliyor. Bir defa Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı o bölgede DAEŞ yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın. DAEŞ'in olduğu bölge Cerablus, doğusu ve onun güneyidir. Bugüne kadar böyle bir durumun olmaması Türkiye'nin sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı tavrın neticesidir" diyerek devam etti. "Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır" diyen Erdoğan, "Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından ilgili bölümü şöyle:

İSEDAK Başkanı sıfatıyla tüm misafirleimize hoş geldiniz diyorum. İslam dünyasının içinde bulunduğu durumları bu toplatıda konuşacağız. Alınacak kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Son yıllarda üye ülkelerimizin üretim ve ticaret yapılarında ciddi iyileşmelerin olduğunu görüyoruz. Üye ülkeler arasında teşkilat içi ticaret oranı yüzde 20 seviyesine yaklaştı. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu payın daha da artacağına inanıyorum.

DİPLOMASİ ÇAĞRISI 

Öte yandan Erdoğan, konuşmasında gerilimi tırmandırmama çağrısı da yaptı. Erdoğan, “Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmasını beklememelidir. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Türkiye gerilimin tarafında değil, barışın ve diplomasinin tarafındadır” ifadelerini kullandı.