Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın, Glasgow'daki BM İklim Zirvesi'ne (COP26) son anda katılmama kararının arkasındaki 'protokol ve güvenlik' kriziyle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı.

Hint basını, Erdoğan'ın ev sahibi ülke olarak İngiltere'nin yanı sıra ABD ve Hindistan heyetlerine sağlanan protokol ayrıcalıklarının Türkiye'ye sağlanmamasını protesto ettiğini öne sürdü.

Buna göre Ankara'nın öfkesinin hedefinde, Hindistan vardı.

OTEL VE KONVOY İÇİN SADECE ÜÇ LİDERE İZİN VERİLDİ

Times of India gazetesinin haberine göre, zirveye ev sahipliği yapan Glasgow'un bu boyuttaki bir zirve için sınırlı kaynaklara sahip olması nedeniyle, İngiltere hükümeti heyetlerin otelleri paylaşmasını rica etti.

Aynı şekilde, devlet başkanlarını zirvenin yapılacağı yere götürülmesi için ortak otobüsler ayarlandı.

Bu konuda sadece üç ülkeye ayrıcalık sağlandı; ev sahibi İngiltere, ABD ve Hindistan'ın liderleri Boris Johnson, Joe Biden ve Narendra Modi'nin kendileri için özel olarak yer ayırtılan otellerde kalmalarına ve 1 Kasım günü zirveye kendi konvoylarıyla gitmelerine izin verildi.

'HİNDİSTAN'A AYRICALIK TANINMASINI SORGULADI'

Gazeteye konuşan kaynaklar, Erdoğan'ın protokoldeki bu farklılıklardan hoşlanmadığını ve memnuniyetsizliğini açıkça belirttiğini söyledi.

Haberde Erdoğan'ın kendisini 'yeni halife' olarak sunmaya çalıştığı yorumu yapılırken bir kaynak, Cumhurbaşkanı'nın Hindistan'a sağlanan ayrıcalıklı muameleyi sorguladığını ve bir protesto olarak zirveden uzak durduğunu savundu.

Times of India gazetesine konuşan yetkililer ise protokoldeki asimetrinin, 'Hindistan'ın iklim krizinin ele alınması için son dönemde sergilediği çabalardan' kaynaklandığını savundu.

Erdoğan'ın İtalya'nın başkenti Roma'daki G20 Zirvesi'nden Glasgow'daki İklim Zirvesi'ne gitmesi planlanıyordu.

Ancak Erdoğan aniden Türkiye'ye dönerken, Batı basınına konuşan kaynaklar bir protokol krizi yaşandığını söylemişti.

Türkiye heyetinin konvoyuna izin verilmediği de iddia edilmişti. Erdoğan'ın kendisi ise "Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow'a gitmekten vazgeçtik" demişti.