Tokat’ta hizmete alınan hidroelektrik santrallerinin açılış töreninde video konferans yöntemiyle konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye alacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği ile ilişkiler, enerji, savunma sanayi ve madencilik konularına değinen Erdoğan’ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

HAKKIMIZI MÜCADELE EDEREK ALACAĞIZ

Avrupa Birliği’nin şeffaflık sorunu olan ülkeleri Türkiye’nin önüne koyarak uyguladığı çifte standardın gerisindeki niyet açıkça ortadadır. Türkiye olarak bugüne kadar mücadelesiz hiçbir kazanım elde etmedik. Anlaşılan o ki bu süreçte de zaten hakkımız olan hususları mücadele ederek, adeta söke söke alacağız. Esasen bu şekilde mücadeleyle mesafe katetmek ülkemizi kamu kuruluşları ve özel sektörüyle krizlere karşı daha güçlü, daha bağışık, daha esnek hale getiriyor. Biz, sağlıktan ekonomiye, diplomasiden güvenliğe kadar her konuda kendimize güveniyoruz. Bu konuda kimlerin zafiyeti olduğunu önce mülteci krizinde ardından salgın döneminde hep birlikte gördük.

TUZAKLARI BOZDUK

Ülkemize karşı Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan oyunları ve tuzakları yerle bir ettik.

MADENCİLİKTE YOĞUN ÇALIŞMA

Madenlerimizin gün yüzüne çıkarılması için yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Çevrecilik ve benzeri kisveler altında koparılan yaygaraların amacı, bu yatırımları sekteye uğratarak Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılığa mahkum etmektir. 2020 yılının ilk 5 ayında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimizi yüzde 66’ya yükselttik. Geçtiğimiz yıl yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik enerjisi üretiminde Avrupa’da ikinci sırada yer aldık.

Kaynak: Gazete Duvar