Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, hakim ve savcı adayları için düzenlenen kura töreninde açıklamalarda bulundu.

Meslek hayatına başlamaya hazırlanan bin 379 hakim ve savcıya video konferans yöntemiyle seslenen Erdoğan, "Vicdanları olmayan hakimlerin elinde en mükemmel kanunlar bile zulüm aracı olabilir" dedi.

'ADALETE SAHİP OLMAYANLARIN KAĞIT ÜZERİNDEKİ KARARLARININ BİR ÖNEMİ YOKTUR'

Hakim ve savcıların vicdanlarını hiçbir gücün emrine vermemesini isteyen Erdoğan, "'Adalet mülkün temelidir' sözü daima rehberiniz olsun" dedi:

"İnsanlığın varoluş mücadelesinin en temel unsuru adalettir. Buna inanmayan kimsenin bu mesleği hakkı ile yapması mümkün değildir. Unutmayınız, hakim ve savcının asıl murakıbı kendi vicdanıdır. Kendi vicdanında ahlaka ve adalete sahip olmayanların kağıt üzerindeki kararlarının bir önemi yoktur.

'EN MÜKEMMEL KANUNLAR BİLE ZULÜM ARACI OLABİLİR'

Vasat bir kanunla hakim ve savcılar adaleti tesis edebilir. Ama vicdanları olmayan hakimlerin elinde en mükemmel kanunlar bile zulüm aracı olabilir. Evlatlarınıza bırakacağınız en önemli miras, tertemiz bir isim olacaktır. Çok para kazanmak isteyen varsa yanlış mesleği seçtiğini bilmelidir. Şan, şöhret peşinde olan varsa o da yanlışı mesleği seçmiştir.

Vicdanınızı hiçbir gücün emrine vermemenizi istiyorum. Mahkeme salonlarında ve adliye binalarında yazan 'Adalet mülkün temelidir' sözü daima rehberiniz olmalıdır. Size düşen görev adalet kulesini sessiz şekilde, gerektiğinde hayatınız pahasına korumaktır.

YENİ YASAMA DÖNEMİNDE YENİ YARGI PAKETLERİ

İlk iki reform paketi yürürlüğe girdi. İnşallah Meclis'in yeni yasama döneminde yeni reform (yargı) paketleriyle milletimizin huzurunda olacağız. Her ne kadar yüz yüze olamasak da tüm hakim ve savcı arkadaşlarımın yüreğinin de aynı hislerle kaplı olduğuna inanıyorum. Adaletle verdiğiniz her kararda, attığınız her adımda yanınızda olacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kura çekiminde dönem birincisi Ozan Özcan İnce'nin istediği yere atanması gerektiğini söyledi.