Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılıp, yerine ‘daha modern bir mimariyle’ opera binası inşa edileceğini iddia ettiği AKM’nin temel atma törenini katıldı.

Erdoğan, "Güya AKM hassasiyetiyle hareket edenler Gezi'de AKM'yi demokrasimize saldırmanın esnafımızın malını mülkünü yağmalamanın aracı haline getirdiler" dedi.

Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi Projesi'nin açılış tarihinin 24 aydan 20 aya düşürüldüğünü, yatırım bedelinin de 860 milyon liradan 850 milyon liraya indirildiğini söyledi.

Yaklaşık 10 yıldır herhangi bir etkinlik düzenlenmeyen AKM binasının eleştirilere rağmen yıkılmıştı. Mimarlar 1969’da açılan AKM’nin tarihi bir yapı olduğunu savunarak binada güçlendirme çalışması yapılmasını, yıkılmadan korunmasını istiyor.

Taksim Meydanı’nda Atatürk Kültür Merkezi Temel Atma Töreni’ne katılan Erdoğan, “Güya AKM hassasiyetiyle hareket edenler Gezi’de AKM’yi demokrasimize saldırmanın esnafımızın malını mülkünü yağmalamanın aracı haline getirdiler. Bunları burada yaşadık. Ne yapacaktır seyir mi edecektik. Oraya teröristlerin resimlerini astılar” ifadelerini kullandı.

CANLI YAYINDA PAZARLIK

Erdoğan sahneye Atatürk Kültür Merkezi’nin projesini, binanın eski mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu ve proje çizerlerini çağırdı.

AKM’nin açılış tarihi ve bedeliyle ilgili canlı yayında oylama yapan Erdoğan’ın, projenin açılış tarihi 24 aydan 20 aya indirdi. Maliyet ise 860 milyon TL yerine 850 milyon TL olarak belirlendi.

Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

‘ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞTILAR’

Bazı marjinal çevreler projemizi engellemek için çalıştılar. Sokakları karıştırarak projeyi  sabote etmeye çalıştılar. AKM’nin yerine AVM yapacağımız, cami yapacağımız, ismini değiştireceğimizi söylediler. Aynı şeyi Harbiye’yi yaparken de söylediler. 2007 yılından itibaren farklı kurumların yaptığı incelemeler eski binanın kullanılamaz olduğunu ortaya koymuştu. Depremden sonra kullanılamaz durumdaydı. İncelemeler eski binanın depreme dayanıklılık bakımından gecekondudan farkı olmadığını göstermişti. Eski bina İstanbul’un beklentilerine cevap vermiyordu.

‘BOYUN EĞMEDİK’

Eski yapının yıkılıp daha modern bina yapılmasına karşı çıkanlar ideolojik bağnazlıkla hareket ediyordu. Üzüm yemenin değil bağcıyı dövmenin peşindeydiler. Bu sözde sanatseverlerin Gezi olaylarında neler yaptıklarını milletimizi nasıl aşağıladıklarını terör örgütlerinin paçavralarıyla buradaki eski binayı nasıl kirlettiklerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Güya AKM hassasiyetiyle hareket edenler Gezi’de AKM’yi demokrasimize saldırmanın esnafımızın malını mülkünü yağmalamanın aracı haline getirdiler. Bunları burada yaşadık. Ne yapacaktır seyir mi edecektik. Oraya teröristlerin resimlerini astılar.  Ne Gezi vandallığı döneminde ne de sonrasında tehditlere boyun eğmedik. Ülkemize ve İstanbul’a yakışır bir eser kazandırmak için yolumuza devam ettik.

YIKIM 13 ŞUBAT’TA BAŞLADI

AKM için yıkım kararı alındıktan sonra 13 Şubat’ta iş makineleri merkezde çalışmaya başlamıştı. Bazı kesimlerce ‘kent hafızası’ sayılarak yıkımına karşı çıkılan ve dava açılan AKM’nin yerine dev bir opera binası yapılacak.

Kaynak: Duvar