Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun İstanbul'daki toplantısında konuştu. Konuşmasında IŞİD tehlikesi karşısında ‘ayaklanan dünyayı’ ve BM’yi eleştiren Erdoğan, IŞİD’e yönelik hava saldırılarının sorunu çözmeyeceğini savundu.

ABD'nin öncülüğünde Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik başlatılan operasyonun 'önemli ancak yetersiz' olduğunu söyleyen Erdoğan, "Havadan bomba atmak, soruna ancak geçici bir çözüm sağlar, sorunun üzerini örter" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'e yönelik tepkinin PKK'ye gösterilmediğinden şikayet ederek,  şunları kaydetti:

"Peki ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun Orada niye sesin çıkmıyor Ona karşı niye bir 'ortak mücadele verelim' demiyorsun Şimdi ben bunu anlamakta da zorlanıyorum. Dünya eğer siyaset, adalet üzere kurulu olursa onun bir anlamı vardır. Ama eğer siyaset adaletten kopuksa orada bir netice almak mümkün değildir" diye konuştu.

Erdoğan konuşmasında, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve genel kurulunda konuştuğu BM'yi eleştirdi.

"BM, darbecilerin konuşma yaptığı bir yer midir, yoksa gerçekten demokratik yollarla seçilmiş olanların gelip konuşma yaptığı bir yer midir veya halkının memnun olduğu, otokratik rejimlerden gelenlerin konuşma yaptığı bir yer midir?" diye soran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yok herkesin gelip konuşma yaptığı bir yerse ayrı mesele ama eğer ben Tayyip Erdoğan olarak demokrasiye inanıyorsam, dolayısıyla antidemokratik yollarla iş başına gelenlerle aynı karenin içinde fotoğraf vermem, yer almam""

Birleşmiş Milletlerin sistemini de eleştiren Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür" söylemini tekrarladı.

Erdoğan, "Benim kaderim sürekli o 5 tane üyenin 2 dudağının arasında olmamalıdır. Şu anda Suriye'de zulüm var, Irak'ta zulüm var. Karar verirken ne deniyor BM Güvenlik Konseyi ne der Veya bu 5 üye ne der Veya geç onu, o 5 üyenin içinde herhangi bir üye ne der 'Hayır' diyorsa mesele bitmiştir. Kimse onu değiştiremez. Tüm dünya, bir üyenin iki dudağının arasına mahkum mu?" diye konuştu. (Ajanslar)