Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İlk Evim, İlk İşyerim" projesinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, "Dünyadaki krizlerin hayat pahalılığı olarak tezahür eden olumsuz etkilerini de ancak ortadan biz kaldırırız biz. Türkiye'yi ekonomik bakımdan geliştirecek, insanlarımızın sıkıntılarına çözüm getirecek programı, kararlılığı olan tek siyasi kadro biziz" diye konuştu.

Erdoğan, "Covid-19 salgınıyla sarsılan, Rusya Ukrayna savaşıyla daha da derinleşen bir krizin içine sürüklenen dünyadaki gelişmeler ülkemizi de etkiledi. Konut ve kira fiyatlarında yaşanan, ekonomik ölçüyle kıyaslanamayacak artışlar vatandaşımızı mağdur etti. Ev sahipleri zulmetti kiracılarına! Yüksek kiralar uyguladılar" ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Söz verdiğimiz şekilde, 2 yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabı, 2028'e kadar da 500 bin konutun tamamını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yalan yok, ne dediysek o" açıklamasını yaptı. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye İkinci Dünya Savaşı sonrası plansız, programsız, hızlı bir şehirleşme sürecine girmiştir. Köylerden ilçe ve il merkezlerine, büyükşehirlere yönelen göçü yöneten vizyon olmayınca ortaya gecekondular, sağlıksız beton yığınlarından oluşan yerleşim alanları çıkmıştır. 

Hızla artan nüfusun konut ihtiyacı karşılanamazken, inşa edilen yapıların teknik kontrolü yapılamamıştır. O yüzden her depremde yüreklerimiz ağzımıza geldi, kardeşlerimizi sağlıksız yapılaşma ile kaybettik.  Yaşadığımız her deprem, sel ve heyelan felaketi bunu yüzümüze çarpmıştır. Ülkemizin dört bir yanında bunları yaşadık. 

"HÜKÛMETE GELDİĞİMİZDE TOKİ VASITASIYLA İNŞA EDİLMİŞ KONUT SAYISI 43 BİNDİ" 

Hükûmete geldiğimizde TOKi vasıtasıyla inşa edilmiş konut sayısı 43 bindi... Biz bugün bu rakamı 1 milyon 170 binin üzerine çıkardık. Nereden nereye... 

TOKİ vasıtasıyla milletimize sunduğumuz konut sayısını 2 milyona yükseltiyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri de hızla ilerliyor. Kentsel dönüşümle üretilen konut sayısı 3 milyonu buldu. 

Ülkemizdeki 28,5 milyonunun 13,5'u son 20 yılda inşa edildi. 

Covid-19 salgınıyla sarsılan, Rusya Ukrayna savaşıyla daha da derinleşen bir krizin içine sürüklenen dünyadaki gelişmeler ülkemizi de etkiledi. Konut ve kira fiyatlarında yaşanan, ekonomik ölçüyle kıyaslanamayacak artışlar vatandaşımızı mağdur etti. Ev sahipleri zulmetti kiracılarına! Yüksek kiralar uyguladılar. Bunun üzerine kira artış sınırlaması gibi tedbirleri hayata geçirerek, arzdaki artışı temin edecek bu çalışmaları başlattık. 

"ALTYAPIYI BİZ YAPACAĞIZ, KONUTU DA VATANDAŞIMIZ"

TOKİ desteği ile kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarımızı arsa kampanyasına dahil ettik. Altyapıyı biz yapacağız, konutu da vatandaşımız. Ülkemizde, TOKİ'nin imkanlarıyla ev sahibi olmuş milyonlar var. 
Bugün de yeni kampanyamızın temelini atarken vatandaşlarımızın duasına talibiz. Kampanyaya başvuru sayısının 8 milyona yaklaşması, ne kadar doğru iş yaptığımızı, ne büyük ihtiyacı karşıladığımızı göstermektedir. Konut ve arsaların tamamı hizmete girdiğinde, 6 milyon vatandaşımız daha güvenli yuvasına kavuşmuş olacak.

Projeyi açıkladıktan 40 gün sonra yaptığımız bu tören de iş yapma kapasitemizin büyüklüğünü gösteriyor. Temelini attığımız ilk etap 5 bin 615 konut Ankara, Zonguldak, Kırşehir, Kahramanmaraş, Aydın, Bolu, Konya, Afyon, Diyarbakır, Uşak, Erzurum, Muğla, Yozgat, Manisa, Amasya, Tunceli ve Elazığ illerimizi kapsıyor. Hazırlıklar tamamlandıkça bu temelleri kısa sürede 81 ilimizin ve ilçelerin tamamına yaygınlaştıracağız. Türkiye ekonomisi proje kapsamında yapılacak 900 milyar liralık yeni yatırımla 2 trilyon liralık ivme kazanacaktır. İnşallah söz verdiğimiz şekilde, 2 yıl içinde 250 bin konutluk ilk etabı, 2028'e kadar da 500 bin konutun tamamını bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yalan yok, ne dediysek o. TOKİ'nin yapılmış konutlarını biliyorsunuz. 

"BAY KEMAL'İN SSK GENEL MÜDÜRÜ OLDUĞU ZAMAN HASTANELERİN HALİ ORTADAYDI"

Ülkemizin yönetimine talip olarak yola çıkarken, Türkiye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demiştik. Hamdolsun 20 yılda her alanda ülkemize asırlık hizmet, eser kazandırdık. Verdiğimiz sözü tuttuk. Türkiye'de artık illerimizin, ilçelerimizin tamamını kuşatan yeni bir şehircilik atılımını başlattık ve bunu iddia ile söylüyoruz. 2 tane 4 bin 50 yataklı şehir hastanesine sahibiz. Nereden nereye... Eski hastanelerin halini düşünün. Şehir hastanelerine gittiğinizde konfor ortada. Her yönüyle odalarımız pırıl pırıl. Bay Kemal'in SSK Genel Müdürü olduğu zaman hastanelerin hali ortadaydı. Ancak şimdi 7 ay var, 7 ay sonra sandığa gideceğiz. Sandıkları patlatmaya var mıyız? Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Gençler, hanım kardeşim size sesleniyorum; durmak yok yola devam... 

Vatandaşlarımızdan isteyen konut, isteyen iş yeri, isteyen arsa alarak bu atılıma ortak olabilecek. TOKİ'nin yaptığı konutlardan birini almaya hak kazanamayanlar, TOKİ desteği ile bu arsalarda kendi evini yapabilecek. Tek kat ya da zemin + 1 kat... İstediğin gibi evini yapacaksın, altyapı bizden. Çok hareketli, çok bereketli bir konut atılımının bizi beklediğine inanıyoruz. Dikey mimari değil, yatay mimarı. Eskiden tek beklentisinin başını sokacak bir eve sahip olmak şeklinde ifade eden vatandaşlarımızın bugün daha yüksek standartlar istediğini biliyoruz. Yeni projelerimizi sadecek konut ihtiyacından değil, yeni imkanları da insanlarımızın hizmetine sunacak bir anlayışla planlıyoruz. Yıllarda bir yuva sahibi olmak gayesi ile tasarruf yapan, biriktiren, borçlanan vatandaşlarımızı mutluluk içinde yaşayacakları yuvalara kavuşturmak istiyoruz. Hiç şüphesiz yaptığımız çalışmalarda deprem gerçeğini unutmuyoruz. Sadece bununla da sınırlı kalmıyoruz. Çevre düzeniyle, parkıyla, çarşısıyla, okuluyla, camisiyle, kendi kendine yeterli küçük şehirler kuruyoruz. Yeni projelerimizi de mahalle kültürünün tüm güzelliklerini yaşatacak şekilde planlıyoruz. Biz şehircilik alanında da hizmetlerimizle konuşmayı tercih ediyoruz. 

Milletimizin yıllarca özlemini çektiğini tüm eserler gibi konut projesinin de hayata geçmesini bize nasip eden Rabbime teşekkür ediyorum. 

"MİLLETİMİZ KAZANACAKSA HER TÜRLÜ BEDELİ GÖZE ALARAK NE GEREKİYORSA YAPARIZ" 

Milletimiz kazanacaksa biz her türlü bedeli göze alarak ne yapılması gerekiyorsa yaparız. Şehirlerimizi konutlarıyla değil, maziden atiye kadar tüm birikimini koruyarak zenginleştiriyoruz. 45 ilimizde 80 tarihi meydanımızı yeniden canlandırıyoruz. 

Ülkemizin 450 noktasında yürüttüğümüz millet bahçesi projesiyle her insana yeni hayat alanı açıyoruz. 

Eğitimde, sporda, sosyal desteklerde de durum aynı. Sağlık, ulaştırma, enerji, sanayi, tarımda durum aynı. Bir de CHP'ye sorun, ne yaptınız siz ya? Ziya Paşa diyor ki; eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri... Biz eserlerimizle konuşuyoruz. İHA'larımız, SİHA'larımız, Akıncılarımız var... Daha neler olacak neler. Yatırımda, istihdamda, üretimde, ihracatta ve cari fazla ile büyümede durum aynı. Her alanda ülkemizi asırlık eser ve hizmetlere kavuşturmak için gece gündüz çalıştık, çabaladık. 81 vilayette göreve geldiğimizde 76 üniversite vardı. Şimdi 208 üniversite var.

Dünyadaki krizlerin hayat pahalılığı olarak tezahür eden olumsuz etkilerini de ancak ortadan biz kaldırırız biz. Türkiye'yi ekonomik bakımdan geliştirecek, insanlarımızın sıkıntılarına çözüm getirecek programı, kararlılığı olan tek siyasi kadro biziz. 

İnşallah 2023'te milletimizin desteğini tekrar alarak, Türkiye yüzyılının inşasını sürdüreceğiz."

Kaynak: T24