Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu. 

Erdoğan, “Vatandaşlarımızın elektrik faturalarının iki kat, hatta üç kat arttığı şikayetleri üzerine, ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenme talimatını verdik. Bu çerçevede, en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilovata, aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz. Şubat ayından sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımız lehine yapılacak yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Erdoğan başkanlığında bugün toplandı. Erdoğan, toplantının ardından bir açıklama yaptı. Abdulhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı görevinde affını talep etmesine de değinen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

'REVİZYONA GİTMEMİZ GAYET TABİİDİR'

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, kabine üyeleri, diğer üst düzey yönetici kadroları gibi doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından belirleniyor. Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre kabinede revizyona gitmemiz gayet tabiidir. Aksi yönde bir tutum hayatın olağan akışına aykırı olurdu. Kabinedeki değişimler de bir bayrak yarışıdır. Bayrağı teslim alan arkadaşımız, yeni bir enerji ve vizyonla hedeflerimize doğru ilerlemeyi sürdürmektedir.

2018 Temmuz ayından bugüne kadar altı bakanımız değişti, bir bakanlığımızın ikiye ayrılması sebebiyle yedi arkadaşımız kabineye girdi. Bundan sonra elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz. 2002 Kasım’ından bugüne kadar katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Ülkenin gelişmesi, kalkınması büyümesi için tuğla üstüne tuğla koymadıkları halde ekmeğini yedikleri, suyunu içtikleri vatanlarına layık olamayanlar da var.

'TÜRKİYE SON YILLARIN EN BEREKETLİ VE ZAHMETLİ KIŞINI GEÇİRİYOR'

Türkiye son yılların en bereketli ve zahmetli kışını geçiriyor. Kuraklık tehdidi altında geçen birkaç yılın ardından en azından bu yıl için rahat nefes aldık. Kar yağışı bastırdığı sıralarda şehirlerarası ve şehir içleri ulaşımında çeşitli sıkıntılar yaşandı. Ancak bu mücadelenin yeteri kadar etkin yürütülemediği yerde vatandaşlarımız mağduriyet de yaşadı.

'TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESİNİ 29 MİLYAR LİRAYA ÇIKARDIK'

2022 yılında 25,8 milyar planladığımız tarımsal destekleme bütçesini, 3,2 milyarlık ilave ile 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesinin paylaşmak istiyorum. Özellikle hububat üreticilerimizin girdi desteklerini geçen yıla oranla yüzde 127 oranında arttırdık. Kış döneminde öne çıkan hususlardan birisi de elektrik ve doğal gaz konularıdır. İran’la aramızdaki doğal gaz hattının karşı tarafta yaşanan bir arıza sebebi nedeniyle bir azalma ortaya çıkmıştı. Böylece İran hattından doğal gaz akışını yeniden başlattık. Tuz Gölü ve Silivri’deki yeraltı doğal gaz depolama tesislerini de devreye soktuk.

'ZORUNLU DÜZENLEMEYE GİTMEK DURUMUNDA KALDIK'

Sanayi kuruluşlarında uygulanan kısmi enerji kesintisi önemli ölçüde azalttık, yakında tamamen kaldırıyoruz. Salgın döneminde dünyada kömür fiyatları 5 kat, doğal gaz fiyatları 10 kat artarken biz, ülkemizde bunu vatandaşlarımıza yansıtmamak için yoğun gayret gösterdik. Uzunca bir süre doğal gazda yüzde 75, elektrik faturalarında yüzde 50 sübvansiyon uyguladık. Yılbaşı itibariyle tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık.

'ELEKTRİKTE AYLIK TÜKETİMİ 150 KİLOVATTAN 210 KİLOVATA ÇIKARTIYORUZ'

Vatandaşlarımızın elektrik faturalarının iki kat, hatta üç kat yönünde şikayetleri üzerine, ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenme talimatını verdik. Bu çerçevede, en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilotava, aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz. Şubat ayından sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımız lehine yapılacak yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir.

'ALARM SEVİYESİNE GEÇMEMİZİ GEREKTİREN BİR TABLOYLA KARŞI KARŞIYA DEĞİLİZ'

Omicron varyantı ile gücü azalan salgını gündemimizden çıkartmayı hedefliyoruz. Buradan 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza Turcovac başta olmak üzere aşılarını yaptırmalarını hatırlatmak istiyorum. Vaka sayısında önemli artış olmasına rağmen hastanelerde ve yoğun bakımlarda alarm seviyesine geçmemizi gerektiren bir tabloyla karşı karşıya değiliz.

'3 PAKETLE FİRMALARIMIZA 60 MİLYAR LİRALIK BİR KEFALET LİMİTİ AÇIYORUZ'

Bugün müjdesini vereceğimiz bir diğer önemli konu da Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kullandırılacak üç yeni destek paketidir. Bunlardan ilki olan, işletme harcamalarında kartlı ödeme desteğini KOBİ ve KOBİ dışı tüm firmaların finansmana erişimini sağlamak için hazırladık. Yatırım Destek Paketi, kalkınma planındaki öncelikli sektörlerden başlayarak katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalarımızı kapsamaktadır. İhracat Destek Paketi ise döviz kazandırıcı faaliyet yürüten ve ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ’lerimize hitap etmektedir. Bu üç paketle firmalarımıza 60 milyar liralık bir kefalet limiti açıyoruz. Amacımız, tedarik zincirinde sürekliliği sağlayan yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı destekleyecek bir ekonomik destek iklimi oluşturmaktadır.

'2 BİN 297 ENGELLİ VATANDAŞIMIZIN KAMUYA YERLEŞİMİNİ SAĞLAYACAĞIZ'

Diğer yandan, engellilerimize yönelik bu yılın ilk memur yerleştirme atamasını da 8 Şubat’ta yapacağız. Bu atamayla her eğitim kademesinden toplamda 2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız. Ayrıca dezavantajlı ailelerimizin anaokuluna ve anasınıfına devam eden çocuklarına yönelik yıllık 500 milyon liralık yeni bir destek paketini de hayata geçiriyoruz.” 

ORMAN YANGINLARI

Erdoğan orman yangılarına ilişkin, "Diğer yandan havaların ısınmasını beklemeden, orman yangınlarıyla mücadelemizi güçlendirecek adımlarımızı atıyoruz. Yerli ve milli insansız hava aracı sayımızı 8'e, yangın söndürme uçaklarımızın sayısını 20'ye, helikopter sayımızı 55'e çıkartıyoruz" diye konuştu.