Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun tutukluluk sürelerine yönelik eleştirileriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

"DOĞRU SORU; BU KADAR HAKSIZLIĞA HANGİ REJİM DAYANIR OLMALI"

"Kendisini eleştiren, emrine amade olmayı reddeden gazetecileri, yazarları, aydınları, avukatları, öğrencileri, kısacası meşru yollarla muhalefet yürüten sayısız insanı cezaevlerinde çürüten Başbakan, şimdi de uzun tutukluluktan yakınıyor" diyen Tanrıkulu, Erdoğan'ın "Bu kadar tutuklama olursa buna cezaevi mi dayanır?" diye sormasını, "Ama doğru soru bu değil. Doğru soru; bu kadar haksızlığa hangi vicdan, hangi insan, hangi rejim dayanır şeklinde olmalı. Yanlış sorunun doğru cevabı olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

"DAHA DÜNE KADAR CEZAEVLERİ PROJELERİNDEN SÖZ EDEN BAŞBAKAN..."

Erdoğan'ın işine geldiğinde yargıya müdahale etmekten çekinmediğini, bir yandan da "yargı bağımsızlığından dem vurduğunu" söyleyen Tanrıkulu, şunları belirtti:

"Şimdilerde uzun tutukluluk süresinden yakınan Sayın Başbakan, nasıl bir canavar yarattığının farkına varmış ve bu canavara sahip çıkma cesareti gösterememiştir. Daha düne kadar cezaevleri projelerinden söz eden, Diyarbakırlılara yeni cezaevi müjdesi vermeyi maharet sayan Başbakan, hapishanelerin tıklım tıklım dolduğunu yeni öğrenmiş gibi davranarak toplumu aldatacağını sanıyorsa yanılıyor! Çünkü daha dün mahkumlar Kayseri'de cezaevi aracında, Urfa'da koğuşta cayır cayır yanarken; Pozantı, Osmaniye, Şakran, Mardin, Diyarbakır başta olmak üzere tüm cezaevlerinde işkence ve tecavüz vakaları yaşanırken bu ülkeyi yine aynı Başbakan'ın yönettiğini unutmadı bu halk."

"ERDOĞAN ÖZÜR DİLEMELİ"

Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamalar için kendisini eleştirdiği ya da kendisine muhalefet yaptığı için içeri attırdığı öğrencilerden, avukatlardan, doktorlardan, gazetecilerden, siyasetçilerden ve haksız yere tutuklanan, tutuksuz yargılanabilecekken içeri atılmış olan herkesten özür dilemesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Aynı Başbakan özel mahkemelerle yeni bir rejim canavarı yarattığı için tüm halkımızdan özür ve af dilemeli ve vakit kaybettirmeksizin bu telafisi zor hatasını düzeltme yoluna gitmelidir" çağrısında bulundu.