Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'ta Karadeniz doğal gazını devreye alma töreninde konuştu.

Erdoğan, “Vatandaşlarımızın evlerindeki kullandıkları doğal gazı 1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli 1 yıl boyunca faturalardan düşülecek. Bu aynı zamanda, önümüzün yaz olduğunu dikkate alırsak, pek çok hanenin neredeyse hiç doğal gaz faturası ödemeyeceği anlamına geliyor” dedi.

Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde düzenlenen 'Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"KARADENİZ'DEKİ GAZ REZERVİMİZ 710 MİLYARA ULAŞTI"

"Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi adım olan Karadeniz gazının devreye alınması ikinci bayramımızdır. Sakarya gaz sahasında Fatih Gemimiz'in vurduğu sondaj atmıştık. Sahada 320 milyar metreküplük rezerv olduğunu göstermiştik. Bu rakam 405 milyar metreküpe yükseldi. Kanuni Gemisi'nin de katılmasıyla 540 milyar metreküpe çıktı. Yavuz da filomuza katıldı, uluslararası bir değerlendirme şirketine yaptırdığımız modelleme ile Sakarya'daki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. Karadeniz'deki gaz rezervimiz 710 milyara ulaştı.

"TAM KAPASİTEYE ÇIKTIĞIMIZDA ÜLKEMİZİN YILLIK İHTİYACININ YAKLAŞIK YÜZDE 30'UNU BURADAN KARŞILAYABİLECEĞİZ"

Keşiften sadece 32 a sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreniyle bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya sahasından ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp gaz çıkartacağız. Tam kapasiteye çıktığımızda ülkemizin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu buradan karşılayabileceğiz.

"BAY BAY KEMAL VE MASA ARKADAŞLARINI ÜZÜYORUZ"

Bazılarını da üzüyoruz. Türkiye'nin başarılarından rahatsız olanları üzüyoruz. Kandil'deki eli kanlı terör baronlarını, Pensilvanya'daki hainleri üzüyoruz. Emperyalistleri üzüyoruz. Karakter fukaralarını üzüyoruz. Daha ilk günden itibaren bize yapamazsınız diyen, hayırlı her işe çamur atan Bay Bay Kemal ve masa arkadaşlarını üzüyoruz. Kaybedenler kulübünü üzmeyi sürdüreceğiz. Ama bunlara en büyük hayal kırıklığını, sandıkta vuracağı tokatla 14 Mayıs'ta milletimizin tattıracağına inanıyorum.

"300 MİLYAR DOLAR LONDRA'DAN, GETİRDİM GETİRİYORUM DİYOR"

İnsanlarımızın aklına şu soru mutlaka gelecektir: Ülkemizin kendi gazına sahip olması, benim günlük hayatıma ne fayda sağlayacak? Bu çok haklı bir soru. Siz de tabii Bay Bay Kemal vari yalanlarla bir şeyler söyleyecek değilim. Ne diyor, 300 milyar dolar Londra'dan, getirdim getiriyorum diyor. Nereye getirdin, ne karşılığında getirdin? Senin şu an sıfatın ne? Esrar eroini mi Londra'nın tüccarlarına sattın?

Ülkemize geçtiğimiz 21 yılda yaptığımız her yatırımda, insanımızın hayatını kolaylaştırmış, refahını artırmış olduk. Bunların yanı sıra, vatandaşlarımızı hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında asla yalnız bırakmadık.

"1 YIL SÜREYLE ÜCRETSİZ VERİYORUZ"

Vatandaşlarımızın evlerindeki kullandıkları doğal gazı 1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli 1 yıl boyunca faturalardan düşülecek. Bu aynı zamanda, önümüzün yaz olduğunu dikkate alırsak, pek çok hanenin neredeyse hiç doğal gaz faturası ödemeyeceği anlamına geliyor.

1 ay boyunca, Türkiye'nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız. Mutfak ve sıcak suyun yanı sıra, ısınma dahil doğal gaz tüketiminin tamamını ücretsiz yapıyoruz.

Zonguldak'ta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Karadeniz doğal gazını devreye alma töreni düzenleniyor. Karadan 170 kilometre açıkta bulunan doğalgazın bugün karayla buluşturulması bekleniyor.

Karada 8 bin, denizde 2 binden fazla personelin çalıştığı projede ilk fazda üretilen doğal gazın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde saat 20.23'te itibariyle törenle karaya ulaştırılması planlanmıştı.

Törende ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuştu. Törene, Cumhur İttifakı üyeleri Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldı.

Erdoğan'dan önce kürsüye gelerek konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, keşfedilen gazın, tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı.

Dönez, kısaca şunları söyledi:

"Türkiye'nin bugün geldiği nokta sabrın, azmin, çalışmanın, bir olmanın, beraber olmanın sonucudur. Bize düşen çalışmaktı, gayret etmekti. Yılmadık, ümitsizliğe kapılmadık, inandık ve sonunda başaracağımızı biliyorduk. Geldiğimiz noktada her türlü zorluğa, ambargoya, her türlü yıldırmaya rağmen hamdolsun başardık. Bir hayalimiz vardı, inandık, mücadele ettik. Ayyıldızın yüzünü yere eğmedik. Her türlü önyargıyı yıktık, direnci kırdık. 'Arayamazsınız' dediler aradık, 'bulamazsınız' dediler bulduk, 'çıkaramazsınız' dediler çıkardık. Bu eser 85 milyonun, bu gurur tüm Türkiye'nin. Karadeniz gazı dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçti. Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin mevcut ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu tek başına karşılayacak. Keşfimiz tüm konutların 35 yıllık doğalgaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasiteye sahip."