Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olarak konuşuyor. Adaylığının açıklamasının ardından kürsüye çıkan Erdoğan kendisini aday gösteren milletvekillerine teşekkür etti. 

"Gemileri yakarak bu yola çıktık" diyen Erdoğan Aşık Veysel'in 'Uzun ince bir yoldayım' adlı şiirini okudu. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Biz siyaseti vatan için, istiklalimiz ve istikbalimiz için yaptık. Seçildikten sonra bizi unutmasın diyen tüm unutulmuşlar, kimliği kültürü hakları özgürlükleri tüm elinden alınmışlar için siyaset yaptık. Daha ilk gençlik yıllarımızdan itibaren bizi anlamayanlar, anlamak istemeyenler, tahkir edici sıfatlarıyla bizi denklemin dışında tutmak istediler. İmam hatipte okuyoruz diye bizi tahkir ettiler. Sizden ancak ölü yıkayıcısı olur dediler. Bize mürteci dediler. Namaz kılıyoruz diye gerici dediler. Bu milletin içinden geliyoruz diye, evine ayakkabısını çıkararak girenlere, sofraya diz kırarak yemeğinin başına geçenlere, evet farklı gördüler ve gerici dediler.

Bu toprakların değerlerini savunuyoruz diye farklı gözle baktılar. İnancının gereği başını örten eşlerimize, kızlarımıza, bacılarımıza hayatı dar ettiler. Mücadelemiz yükseldikçe saldırılarını artırdılar. Kimi zaman partimizi kapattılar, kimi zaman şiir okuduk diye hapsettiler. Muhtar bile olamaz diye manşet attılar. Başbakan olamaz dediler, cumhurbaşkanı seçemez dediler.

Bugün nasıl ki Mısır’da Suriye’de Irak’ta demokrasiyi insanlardan esirgiyorlarsa, on yıllar boyunca da bize demokrasiyi hak olarak görmediler. Şunu bütün kalbimle ifade ediyorum. Biz başkalarının bize ne dediğine bizi nasıl tarif ettiğine bakmadım. Biz başkalarının kaplarında kalıplarında eriyenlerden olmadık. Yaranmanın kendimizi kabul ettirmenin derdine düşmedik.

Diklenmeden dik durduk. Ağır başlı olduk, soğukkanlı olduk sabrettik. Allah’ın yardımı ne zaman diye soruların sorulduğu dönemde sabredin Allah’ın yardımı yakındır diyenlerden ve buna inanlardan olduk.

Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer olduğuna inandık. Göklerin üstünde bir karar olduğuna inandık. Her yenilgiyle daha da bilendik. Onlar dışladılar, biz daha da azmettik. Her darbeyle daha da güçlendik. Tüzüklerle manşetlerle çarpışarak darbelere göğüs gererek büyüdük. Kriterimiz her zaman hak oldu. kimin ne dediğine değil milletin ne söylediğine baktık. İşte onun için Yunus Emre’nin şu muhteşem dizesini yüreğimizin hafızamızın ve siyasetimizin en mutena müstesna yerine yazdık “yaradılanı severim yaradandan ötürü”