Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Artvin Cerattepe’de maden faaliyetlerine karşı eylem yapanlara karşı “Bunlar yavru Gezicilerdir” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, eylemcilerle görüştükten bir süre sonra “Cengiz Holding’in maden faaliyetlerinin yargı kararı çıkana kadar durdurulacak” demiş ve “Gerekirse Artvinlilerle ben de yürürüm” ifadesini kullanmıştı. 

Erdoğan’ın Ensar Vakfı Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın Artvin, Cerattepe’deki eylemlere ilişkin bölümü şöyle:

“Şimdi de Artvin'de bir Cerattepe olayı çıktı. Geziciler neyse bunlar da yavru Gezicilerdir. Bunlar Rize'de, Giresun'da, Samsun'da bulamadılar çıldırdılar. Görünüşte 3-5 ağacın kesilmesine karşı çıkmak için başlatılan eylemler de öyle bir çevre felaketi yarattılar ki, yürüyüşlerde 'Hâlâ anlamıyor musunuz, mesele ağaç değil' diyerek niyetlerini ortaya koydular. Bu provokasyon amaçlarına ulaşmadan hızını kesti.”

Öte yandan Cumhurbaşkaı Erdoğan, HDP'li belediyeleri işaret ederek, "Bütün Güneydoğu'yu gezin; orada rezalet ve pislik görürsünüz" dedi.

Sözlerini "Bırakmak yok. Kentsel dönüşümle buraları ihya edeceğiz. Özgün projelerle dönüşüm yapacağız" diye devam ettiren Erdoğan, "Milletimiz bu tartışmaya bakıyor iki taraf görüyor. Bütün Güneydoğu'yu gezin; pislik ve rezalet görürsünüz. Belediyelerin iş makinalarıyla şehirleri hendeklerle, çukurlarla, baktığınız zaman tiksinecek hale getiren kim, sizsiniz siz. Baktığınızda sefalet görürsünüz. Neyle yaptını belediyenin iş makinalarıyla yaptınız. Şimdi güvenlik güçlerimiz üzerine gidiyor. Bırakmak yok. Kentsel dönüşümle buraları ihya edeceğiz. Özgün projelerle dönüşüm yapacağız. Van depreminden sonra Van'ı bu hale nasıl getirdiysek, buraları da o hale getireceğiz.

Muhtarlar toplantısında ifade ettim. Artık parlamento milletin beklentilerine cevap vermelidir. Fezlekeleleri yürürlüğe koyarak, sığındıkları dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla bunlar yargıda gereken muameliyi görmelidir. Siyaseten canlı bomba gibi hareketlerin hesabını sormak için sabırsızlanıyor millet. Hepsi Kandil'in talimatıyla gelen listeler. Biz eşrefi mahlukatı muhatap alırız" dedi.