Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen illerden Adıyaman'ı ziyaret etti, burada açıklama yaptı.

Erdoğan, "10 ilimizde ciddi yıkımlar oldu. Buradan da Malatya'ya hareket edeceğiz. Adıyaman'a ve Adıyamanlı kardeşlerimize baş sağlığı diliyorum. Depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 18 bin 991'e yükseldi. Biliyoruz ki bizim inancımıza göre bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir" dedi.

Erdoğan, "Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın bir yıl kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

"BU BİNALARIN HEPSİNİ BİR YIL İÇERİSİNDE YETİŞTİRMEKTE KARARIMIZ VAR”

Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Bu binaların hepsini bir yıl içerisinde yetiştirmekte kararımız var. Gerek bakanımıza, gerek ilgili birimlerimize bu konuda gerekli talimatları verdik.  Deprem anından itibaren devletimiz tüm kurumları, personeli,  teçhizatı, araç gereçleriyle arama - kurtarma ve yardım faaliyetleriyle alanda olmuştur. Depremin yıkım etkisi 10 ilimize ve 500 kilometrelik alana yayıldığı için işimiz maalesef çok zor oldu. Buna bir de bölgede ilk müdahaleyi ve organizasyonu yapacak kamu görevlilerinin çoğunun ya kendisinin ya ailesinin yıkımlar altında kalması da eklenmiştir.

Bölgenin yakın dönemde rastlamadığımız şiddette bir kış yaşıyor olması da bir diğer engel olarak karşımıza çıkmıştır. Yolların bir kısmı depremin yol açtığı yıkıntılar, bir kısmı hava şartları, bir kısmı da dışarıdan gelen içeride yoğunlaşan araçlar sebebiyle ciddi bir trafik yüküne maruz kalmıştır.

"KAMU İMKÂNLARINI DEPREM BÖLGESİ İÇİN HAREKETE GEÇİRDİK"

Kamu imkanlarını deprem bölgesi için harekete geçirdik. Afet bölgesi ve OHAL kararı aldık. Bununla maalesef kendini bilmezler marketleri soyuyorlar, iş yerlerine saldırıyorlar, bazıları da suistimaller peşinde koşuyorlar, OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri almıştır.

"HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ İNSAN OLMUŞTUR, CAN OLMUŞTUR"

Her zaman önceliğimiz insan olmuştur, can olmuştur, bizim bunu istismara fırsat vermeyeceğimiz, bu konudaki samimiyetimiz kimse tarafından Allah’ın izniyle sorgulanamaz.

"ÇADIRLARDA KALMAK İSTEMEYEN VATANDAŞLARIMIZIN BİR YIL KİRA BEDELİNİ ÖDEMEK SURETİYLE KONUTLARA GEÇMELERİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın bir yıl kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız.

"AFAD’LA VEYA KIZILAY BAŞTA OLMAK ÜZERE DİĞER KURUMLARLA İTİBARLA GEÇMEDEN LÜTFEN RASTGELE YARDIM TOPLAYIP YOLA ÇIKARMAYIN"

Bu arada ben halkımdan bu işin istismarını yapan hangi kurum veya kuruluş, siyasi olursa olsun lütfen bunlara inanmayın, birlik ve beraberliğin olması gereken zamanda bunu istismar edenlere prim vermeyin. Şu anda ülkemizin dört bir yanından ve yurt dışından deprem bölgesine yardım malzemeleri yapıyor. Allah bu yardımı gönderen herkesten razı olsun. Deprem bölgesindeki yardımların belirli bir plan içerisinde toplanması, gönderilmesi ve dağıtılması gerekiyor. Aksi takdirde verilen emekler heba olur gider. Buradan tüm vatandaşlarıma tekrar sesleniyorum. AFAD’la veya Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla itibarla geçmeden lütfen rastgele yardım toplayıp yola çıkarmayın. Bölgede en büyük problem dışarıdan gelen on binlerce aracın yol açtığı trafik, bunların taşıdığı yardımların lojistiğinin sağlanmasıdır.

"TEMEL İHTİYAÇLAR KONUSUNDA HERHANGİ BİR SIKINTI YAŞANMADIĞINI BİLİYORUZ"

Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılması istismarları ve tereddütleri ortadan kaldıracak bir yöntemdir. İş dünyamızdan, milletvekillerimize, öğrencilerimizden esnaflarımıza kadar her kesimden insanımıza AFAD hesaplarına yaptıkları yardımlarım her kuruşu deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır.

Şehirlerimizin yeniden inşası sürecinde de devlet hazinesinin yanı sıra hem milletimizin hem de dünyanın desteğine ihtiyacımız olacak.  Gönlü zengin herkesin kendi imkanınca yapacağı katkıyla bu süreçte devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum. Devletimiz daha önce Elazığ, Malatya, İzmir ve Van’daki depremlerde, diğer afetlerde yaraları en kısa sürede sardıysa inşallah burada da aynısını yapmaya muktedirdir.

"HANE BAŞINA TAŞINMA YARDIMIYLA BİRLİKTE 15 BİNER LİRA VERMENİN HAZIRLIĞINI YAPIYORUZ"

Bu çerçevede ilk etapta AFAD Acil Yardım Ödeneği’nden az önce ifade ettiğim destekleri vereceğiz. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz.

"BU ACIYI SİYASİ YAĞMAYA DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYEN FIRSATÇILARA DA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Allah’ın izniyle bu imtihanından üstesinden alnımızın akıyla geleceğimize inanıyorum. Önce yüreklerdeki yangını söndürmekle işe başladık. Deprem bölgesi başta olmak üzere ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz. Milletimiz deprem yıkıntıları altında inlerken yağmacılık yapanlara da bu acıyı siyasi yağmaya dönüştürmek isteyen fırsatçılara da müsaade etmeyeceğiz"