Irak Başbakanı Şiya es-Sudani, Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Erdoğan PKK'nin terör örgütü olarak tanınmasını istedi.

Irak'ın su ihtiyacıyla ilgili ise Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarının bir aylığına artırılacağını belirtti.

Erdoğan, Şiya es-Sudani'yi külliyenin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Şiya es-Sudani'nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Daha sonra Irak Başbakanı Şiya es-Sudani, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Türkiye ve Irak bayraklarının bulunduğu merdivende duran Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Şiya es-Sudani gazetecilere poz verdi.

Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Irak heyeti de katıldı.

Törenin ardından ikili ve heyetler arası görüşmelere geçildi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Irak Başbakanı Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan "Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK'yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı teröristlerden temizlemesidir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Sayın Başbakan ile görüşmemizde, ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Kara, demiryolu ve ulaştırma koridoru inşasına yönelik Kalkınma Projesi için çalışma kararlılığımızı vurguladık, bakan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Ankara Bildirisi'yle kritik bir adım attık. Bu projeyle, diğer kardeş ülkelerin yakından ilgilendiğini biliyoruz. Bu projeyle, yeni İpekyolu haline dönüştüreceğine inanıyorum. Irak'ın toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu Türkiye'dir. Türkiye ve Irak komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme iradesini göstermiştir. Bizler, terör acısını ve kanlı yüzünü çok iyi bilen bedelini ödemiş bir ülkeyiz. Görüşmemizde terör örgütleriyle mücadelemizi de ele aldık. Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz PKK'yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını temizlemesidir.

'DİCLE NEHRİ'NE BIRAKILAN SUYU ARTIRACAĞIZ'

Su meselesini, müşterek çıkarlarımıza hizmet edecek bir alan olarak değerlendiriyoruz. Acil su sıkıntısının farkındayız. Kuraklık döneminden geçiyoruz. Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarını 1 ay süreyle artırma kararı aldık.

"Görüşmelerimizde iki ülke arası ilişkileri geliştirme arzumuzu ifade ettik" diyen Başbakan Sudani ise şu açıklamaları yaptı:

'KALKINMA YOLU PROJESİ BÖLGE ÜLKELERİ İÇİNDE FIRSAT DOĞURACAKTIR'

'Kalkınma Yolu Projesi' sadece iki ülkeyi ilgilendiren değil, tüm ülkeleri enerji ve mal sevkiyatı bağlamında ilgilendiren önemli bir projedir. Yakın zamanda Bağdat'ta bir araya gelerek, projenin detaylarını görüşmeyi arzuladığımızı ifade etmek isterim. Bu proje hem Irak, hem bölge ülkeleri için yeni fırsatlar doğuracaktır. Bugün net bir şekilde söyleyebilirim, hem Ankara'daki büyükelçimiz hem de konsolosluklarımıza verilen talimat vize verilmesiyle ilgili engellerin kaldırılması hususu olmuştur.

'IRAK, TÜRKİYE'YE SALDIRI OLMASINA RIZA GÖSTERMEZ'

İnanıyorum ki ortak çalışmamızla birlikte Bağdat'taki su kaynakları merkeziyle görüşülerek bilimsel ele alarak, çözüm bulacaklarını düşünmekteyim. Uzun sınıra sahip ülkeyiz. Irak, hiçbir zaman Türkiye'ye saldırı olmasına rıza göstermez. Tek arzumuz şiddete başvurmadan güvenli bir çözüm olmasını arzulamaktayız. Hükümetimiz bu konuda ciddidir, ifadelerini uygulamada hayata geçirecektir.