Dağlık Karabağ’da devam eden çatışma ve sınırda yaşanan gerilime ilişkin olarak Azerbaycan tarafını destekleyen açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li yetkililer, Ermenistan basınında eleştirilere neden oldu.

“Azeri kardeşlerimiz en az kayıpla bu işi inşallah halledecek” diyen Erdoğan’ın Azerbaycan tarafından duyurulan fakat Dağlık Karabağ yönetimi ve Ermenistan tarafından yalanlanan “ateşkes” ilanına ilişkin yaptığı açıklama, Ermenistan basınında eleştirel analizlerle duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti sonrası yaptığı basın toplantısında, Azerbaycan’ın “tek taraflı ateşkes” iddiasına ilişkin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştüğünü söyledi. Erdoğan, “Ermenistan tarafı ateşi keserse, Azerbaycan da ateşkese hazır olduğunu söyledi. Olayın aslı budur” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri Ermenistan basınında, “Erdoğan Aliyev’in basın sözcüsü mü?” başlıklarıyla duyuruldu.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Hraparak (Meydan) gazetesinde yayımlanan makalede, Türkiye’nin tek taraflı olarak Azerbaycan’ı destekleyen açıklamalarda bulunduğu vurgulanırken, çatışmalardaki kayıplardan ötürü tek taraflı olarak Bakü’ye yapılan taziye açıklamaları buna örnek gösterildi.

Karabağ’daki çatışmaların Türkiye tarafından teşvik edildiği kaydedilen makalede, bunun Türkiyeli resmi makamlarca yalanlanmadığına dikkat çekildi.  

Yerevan merkezli Media Mall’da yayımlanan makalede ise, Erdoğan’ın “ateşkes” açıklaması şu ifadelerle aktarıldı: “Erdoğan’ın sözleri 1 Nisan’da başlayan gerilimin arkasında Türkiye’nin olduğunu gösteriyor, şimdi ise ‘yapımcı’ olarak sahneye çıkmak istiyorlar. Erdoğan, ‘ateşkes’ önerisini Aliyev’in değil, kendisinin yaptığını göstermek istiyor.”

Makalede ayrıca, Karabağ’daki çatışmalara ilişkin olarak son iki gündür Ankara’nın Bakü’den daha fazla resmi açıklama yayımladığı belirtildi. (Demokrat Haber)