Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya'ya hareketinden önce havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, 4 eski Bakan'la ilgili Yüce Divan oylamasına ilişkin sorulara, "Acaba 276 niye çıkmadı bunu sormalıydınız veya 276’yı bulamayanlara bu soruyu sormanız gerekirdi," yanıtını verdi; AKP içerisindeki 'firecilere' ve partisine göndermede bulundu.

Dün, Cizre'deki olaylara işaret ederek, "Orada, bu devletin zırhlı araçlarıyla bomba koyanları görüyor musunuz?" diyerek polisin bölgedeki saldırgan tutumunu itiraf eden, ancak bunu "paralel"e bağlayarak yapan Erdoğan, bugün ise Demirtaş'ın açıklamalarını hedef alarak, "Bu beyefendi eşbaşkanı olduğunu partinin belediyesinin araçlarının nasıl hendekler kazdığını, nasıl tekrar arıza yaptı diye ödenekler aldığı ve belediyelerini hangi kanallarla yönettiklerini bir masaya yatırsınlar. Yeni yasayla bunların da önü kesilecek," dedi.

Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz indirimini de yeterli bulmadı.

İşte özetle Erdoğan'ın açıklamaları

4 BAKANLA İLGİLİ OYLAMA: 'HAYIRLI OLSUN'

"Şimdi cumhurbaşkanı olarak böyle bir değerlendirmeyi ancak bir vatandaş olarak yapabilirim fakat bu makama beni getiren halkıma ister istemez bunu cevapsız bırakmamak gibi bir sorumluluğu da taşıyorum. Bu yapılan oylamanın amacı nedir? Bu 4 tane arkadaşımız yüce divana gidecek mi gitmeyecek mi? Ben sizden şunu beklerdim. Acaba 276 niye çıkmadı bunu sormalıydınız veya 276’yı bulamayanlara bu soruyu sormanız gerekirdi. Bu soruları yöneltenler birincil mahkemenin takipsizlik kararını neden görmezden gelirler. Orası mahkeme değil mi, yargı değil mi? Komisyona bu işi götüren muhalefet değildir, iktidardır. İktidar istemeseydi komisyona götürmeyebilirdi. Attıkları bütün adımlarda mücadele sonuç 4 bakan arkadaşımızın yüce divana gitmemesi yönündedir. Buna sadece hayırlı olsun demek yeterlidir diye düşünüyorum."

DİNLEME İDDİALARI: 'HSYK İLK ADIMLARINI ATTI'

"60 kez dinlendiysek az yahu. Ben sınırsız diye biliyorum. Bu benim yeni dillendirdiğim bir konu değil. Aylardır, son iki yıldır dillendirdiğim bir konu. Cumhurbaşkanlığının da dinlendiğini söyledim. Biz söylerken medya inanmadı. TSK’nın dinlendiğini anlattım. Maalesef söylediklerimiz kaile alınmadı. Çünkü yargı işgal altındaydı. Emniyetin içinde ciddi sıkıntılar vardı. Emniyet ve yargının çalışmaları neticesinde. O makamda bulunan insanları tweet yoluyla açıklaması yapması ve o görevin başında kalması mümkün mü? Bu tür insanları yargı makamında tutmazlar dünyada. HSYK ilk adımlarını atmıştır. Bunlar 3-5 değil çok daha fazla. Bunları üst yargıda da görüyoruz.

Gölbaşı’ndaki süreç bir çok şeyi ortaya çıkaracaktır. Bu eteklerden çok taşlar dökülecek. Henüz bunlar bitmedi, arkası gelecek. Bunların arkası geldikçe Türkiye huzur ortamını yakalayacaktır."

DEMİRTAŞ'I HEDEF ALAN AÇIKLAMALARI

"Siyaseti bilen bir insan bu ifadeyi kullanamaz. Bu beyefendi eşbaşkanı olduğu partinin belediyesinin araçlarının nasıl hendekler kazdığını, nasıl tekrar arıza yaptı diye ödenekler aldığı ve belediyelerini hangi kanallarla yönettiklerini bir masaya yatırsınlar. Bunların hepsi biliniyor. Türkiye’de ikide bir söylenen ve takipçisi olduğumuz çözüm süreci var. Çözüm sürecini çözümsüzlüğe uğratmak için her şeyi bunlar yapıyorlar.

Bunların çok yüzü var. Perde önü ve perde arkası yüzleri var bunların. Bu araçları kimler taşlıyor izah edebilirler mi? Tutuklananlar, gözaltına alınanlar kimlerin elemanları? Bunları çocuklara yaptırıyorlar. Yeni yasayla bunların da önü kesilecek. Her şeyden önce bu beyefendi eşbaşkanı olduğu partide eşbaşkan sıfatıyla çok daha dikkatli konuşması gerekir. Bu ülkenin huzuruna nasıl katkıda bulunurum diye konuşması gerekir. Önce aynaya bakması lazım."

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRİMİNİ YETERLİ BULMADI

"Bir defa bu indirimi yeterli bulmamız mümkün değil. merkez bankası verilen mesajlardan nasibini almış değil. Bu indirimin yeterli olamayacağını söylerken olaya politika faizi açısından bakamamak lazım. Vatandaşı aldatmanın anlamı yok. Bu faizle yatırım yapmak mümkün değil. Bu faiz inmesi lazım ki girişimci yatırım yapabilsin. Bizim şu an 158 milyar dolar ihracatımız 170’e doğru tırmansın. Ne kadar ucuz üretim yapabilirsek iç piyasada da imkânlarımız artacaktır.

Şu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum. Bazı arkadaşlarımız çok bilimsel açıklamalar da yaptı. Merkez bankası yaptıklarıyla eleştirilemez değildir, yanlış adımlar attıkça bu eleştirileri de alacaktır. Bu konuda cumhurbaşkanı olarak bu hassasiyeti sürdüreceğim. Sayın Başbakan başta olmak üzere ilgili arkadaşlarımla görüşmelerimi paylaşacağım. Canımı yakan konulardan biri de bu yüksek faiz uygulamasıdır."