Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'nin, karanlıkta bırakılmış bütün bir tarihiyle aydınlatılması, 12 Eylül'ün izlerinin silinmesi gerektiğini söyledi.

 

Tüzel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Erdal Eren'in, yaşı büyütülerek idam edilişinin, bugün yıldönümü olduğunu hatırlattı. Tüzel, ziyaret ettiği Eren'in annesi Şadan Eren'in, 12 Eylül'ün acılarını yaşatanlardan hesap sorulmasını, cezalandırılmasını istediğini belirtti.

 

12 Eylül'ün toplum vicdanında mahkum edildiğini, Kenan Evren'den başka kimsenin savunamadığını ifade eden Tüzel, egemenlerce, özellikle gençleri sindirmek için, ibret olsun diyerek hukuksuz şekilde Eren'in idam edildiğini anlattı.

 

Tüzel, itiraza, yaş tespiti talebine rağmen Türkiye'nin adalet tarihindeki en hızlı yargılamalarından birinin olduğunu ifade ederek, ''Aynı anlayış, Seyid Rıza'nın yaşının küçültülmesi, çocuğununkinin büyütülmesinde de görülüyor. Uğur Kaymaz da aynı şekilde böyle gösterildi. Bugün de Hrant Dink'in katilleri, çocuk mahkemelerinde yargılansın diye onların yaşı küçültülüyor. İdam cezası kalktı ama 'asmayalım da besleyelim mi' zihniyeti devam ediyor'' dedi.

 

Tüzel, ''hukuk, yargı, adaletin, egemenlerin isteği doğrultusunda eğilip, büküldüğünü'' ileri sürdü.

 

12 Eylül ile hesaplaşmanın; sadece darbecilerle hesaplaşma, Kenan Evren ve yanındakilerinin, Eren'in idam kararına imza atanların yargılanması olmadığını ifade eden Tüzel, ''12 Eylül, darbecilik, demokrasi düşmanlığı bir bütün olarak toplumumuzdan izleri silinmeli. Türkiye, 12 Eylül'de olduğu gibi, karanlıkta bırakılmış, aydınlatılması gereken bütün bir tarihiyle aydınlatılmalı. Gerçek bir aydınlatma olmalı. Bu iktidarın çizdiği çerçevede olmamalı'' diye konuştu.