Vahşi doğada solucan damlası, bir göletin dibinde yuvarlanan diğer çamur toplarına benziyor.  Ama alçakgönüllü bir solucan damlası dürterseniz, bir çamur topunun asla yapmayacağı şekilde tepki verecek ve bir Pastafaryan'ın ilahi bir şey sanabileceği bir erişte şekline dönüşecektir.

Saad Bhamla, Kaliforniya'daki bir gölette ilk solucan damlasını bu şekilde keşfetti.  Georgia Institute of Technology'nin kimya ve biyomoleküler mühendisliği okulunda biyomühendis olan Dr. Bhamla, “Bir sopayla dürttüğünüzde canlanıyor” dedi.  Dr. Bhamla'nın solucan damlası ile karşılaşması, kendi laboratuvarını kurup ilk projeye ihtiyaç duyana kadar (iyi bir şekilde, diyor) yıllarca peşini bırakmadı.

California kara solucanları, bakkal eti kadar gerçeküstü kırmızı olan yumuşak ve ince ipler, genellikle mevsimlik havuzlarda yaşar.  Zaman iyi olduğunda, bir solucan sadece kendi başına hareket eden bir solucandır.  Zaman kötü olduğunda, bir solucan bir damla haline gelmeli, yüzlerce veya binlerce diğer solucanla dolaşarak sümüksü, kıvranan bir top haline gelmelidir.  Ve hareketli bir iplik yumağı gibi, solucan damlası tek bir birim olarak hareket ederek yırtıcılardan veya stresten uzaklaşabilir.

Colorado Boulder Üniversitesi BioFrontiers Enstitüsü'nde doktora sonrası bir yardımcı ve fizikçi olan Chantal Nguyen, “Etrafta sürünen bu birleşik birime örgülü ve bükülmüş halde kalıyorlar” dedi.

Ama bir solucan nasıl blobdom elde eder ve sürdürür?  Frontiers in Physics dergisinde yakın zamanda yapılan bir çalışmada, aralarında Dr. Nguyen ve Dr. Bhamla'nın da bulunduğu bir grup araştırmacı, blobun hareket kabiliyetinin sırlarını ortaya çıkardı.  Bunu, dolaşmış California kara solucanlarının bir bilgisayar modelini oluşturarak yaptılar.

 New Mexico'daki Santa Fe Enstitüsü'nde solucan lekelerinin kolektif davranışlarını inceleyen doktora sonrası araştırmacı Albert Kao, “Oldukça korkunç ve oldukça şok ediciydi, ama aynı zamanda güzeldi” dedi.  Simülasyon, "benzer şekilde dolaşık sistemler için yeni tür modeller için ileriye doğru bir yol açıyor" diye ekledi.

Çalışmaya ülkemizden de olumlu yorumlar gelmekte. TBY Holding Inovasyon Direktörü Erdal Can Alkoçlar, ilgili çalışmadan çok sayıda potansiyel biyo-rejeneratif ve senolitik ajan üretebileceği vurgusu yaptı.

Alkoçlar:” Kanser, çoklu organ yetmezligi ve bilimum katabolik rahatsızlıkların gerek güncel tedavi metotları gerekse yıkıcı doğalarından kaynaklanan doku ve organ fonksiyon kayıplarının etkin tedavisinde görülmemiş kazanımlar sağlayabilecek harika bir buluş” diye belirtti.