Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Artı TV'de "Denizcan Abay ile Haber Aktüel"e konuk oldu ve HDP'nin aday kararını değerlendirdi.

EMEP'in seçim gündemiyle 17-18 Ocak'ta GYK toplantısı gerçekleştireceğini belirten Akdeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın da aday konusunda henüz karar aşamasında olmadığını söyledi; basın metninde yer alan "Toplumsal mutabakat ile belirlenmiş ortak aday seçeneğine yakınız" ifadelerini hatırlattı.

İttifak bileşeni partilerin kendi kararlarını, eğilimlerini ve hazırlıklarını 20 Ocak'ta düzenlenecek toplantıda masaya getireceğini kaydeden Akdeniz, "Böyle bir irade olmakla birlikte 20 Ocak toplantısı beklenebilirdi. İttifak hukukuna da uygun hareket edilse daha iyi olabilirdi" dedi.

HDP'nin aday çıkarma kararını ittifakın 5 Ocak'taki toplantısında ifade ettiğini aktaran Akdeniz, "Böyledir diye özellikle altılı masadan ya da daha geniş bir yelpazeden gelen eleştirileri de doğru bulmuyoruz. Ne Emek ve Özgürlük İttifakı, ne HDP ne EMEP ne TİP bu süreçte inisiyatifsiz kalıp tamamen her şeyi altılı masaya, Millet İttifakı'na bırakabilir. Biz yeniden bir tek adam seçmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ortadan kaldıran bir seçime giriyoruz" dedi.

"SADECE SEÇİMİ KONUŞMUYORUZ, MÜCADELE KANALLARINI AÇARAK GELİYORUZ"

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk büyük mitingini 15 Ocak'ta İstanbul Kartal'da düzenleyeceğinin altını çizen Akdeniz, "Bu sadece Emek ve Özgürlük İttifakı'nın boy göstereceği bir miting değil. Açlık yoksulluk içerisinde, baskılar altında bunalan halkın da meydanlarda taleplerini haykıracağı gün olacak. Biz mücadele kanallarını açarak geliyoruz. Sadece seçimi, sandığı konuşmuyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı'nı düzen muhalefetinden ayıran bu" dedi.

"SÜRECİN OLGUNLAŞMASI İÇİN 20 OCAK'TA TOPLANTI TAKVİMİ KOYDUK"

5 Ocak'taki toplantıda bu mitingin hazırlıklarının konuşulduğunu belirten Akdeniz, "Tabii ki adaylık konusu da gündemimize geldi. Çeşitli fikir alışverişleri yaptık ve bir paragraf yazdık basın bildirisine. 'Toplumsal mutabakat ortamında bir aday çalışması fikrine yakınız.' Bundan ibaret oraya çıkan. Yani, biz şu adayı destekliyoruz ya da ittifak adına HDP adayını belirleyecek onu destekleyeceğiz, TİP belirleyecek onu destekleyeceğiz, EMEP… Böyle bir karar almadık. Bir karar aşamasında değiliz henüz. Bir yakınlaşma aşamasındayız. Önemli de bir mesafe aldık ama bu sürecin olgunlaşması için 20 Ocak'ta bir toplantı takvimi koyduk. Daha uzun sürecek bir takvim. Partilerin kendi kararlarını, kendi eğilimlerini, kendi hazırlıklarını masaya getirecekleri daha kapsamlı bir toplantı" diye konuştu.

"17-18 OCAK'TA GYK'MİZ SEÇİM GÜNDEMİYLE TOPLANACAK"

5 Ocak ile 20 Ocak arasındaki sürecin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Akdeniz, "HDP, parti olarak, parti MYK'si olarak aday çıkarma kararını almış zaten bize bunu ifade etmişti toplantıda arkadaşlar. Ama bizim EMEP olarak henüz bu yönde bir kararımız yok. TİP ve diğer partiler açısından da değerlendirmeler var. 17-18 Ocak'ta GYK'mız seçim gündemiyle toplanacak, orada bir karar eğilimi oluşturacağız. 20 Ocak'ta da ittifak temsilcileriyle birlikte bunu olgunlaştırmaya çalışacağız" dedi.

"ELEŞTİRİLERİ DE DOĞRU BULMUYORUZ"

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki burada şöyle bir küçük soru işareti, uyarı düşülebilir: Böyle bir irade olmakla birlikte, 20 Ocak toplantısı beklenebilirdi. Böyle bir hassasiyetle, ittifak hukukuna da uygun hareket edilse daha iyi olabilirdi. Bu işin bir boyutu. Burada dil, söz ve üslup birliğini sağlamak önemli. Kaçan bir tren de yok. Şunu da ifade etmek istiyoruz: Böyledir diye özellikle altılı masadan ya da daha geniş bir yelpazeden gelen eleştirileri de doğru bulmuyoruz. Ne Emek ve Özgürlük İttifakı, ne HDP ne EMEP ne TİP bu süreçte inisiyatifsiz kalıp tamamen her şeyi altılı masaya, Millet İttifakı'na bırakabilir. İsimler konuşulur. EMEP adına önemli olan şudur: Biz yeniden bir tek adam seçmiyoruz. Biz başkanlık koltuğunu, başkanlık makamını, başkanlık yetkilerini ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ortadan kaldıran bir seçime giriyoruz."