Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, haftalık basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Çiftlik Bank Kurucusu Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye gelişini yorumlayan Akdeniz “19 yıldır AKP iktidarı bir tosuncuklar ülkesi ve düzeni yarattı. Mesele Tosuncuk’un gelmesi değil, mesele Tosuncuklar ülkesine bu iktidarın nasıl yol verdiği… Bir tosuncuk gidiyor, öteki tosuncuk geliyor… Bir yanda tosuncuklar düzeni ve saraylar var öte yandan 2-3 diplomalı yüz binlerce genç işsiz. İşsiz gençler evde anne ve babalarının vereceği harçlığa mahkum ediliyor. İşte bu düzeni biz hep birlikte ortadan kaldıracağız. Bunların gençliğe reva gördüğü şey zam üstüne zam yapmak. Gençler onlara ve tosuncuklar düzenine de tokadı atmalıdır ve örgütlenmelidir. Gençlik Emek Gençliğinde örgütlenmeli, kendi öz örgütlerini kurmalı ve bu çürümüş düzene işçi sınıfı ile birlikte dur demeli” dedi.

“HALKA GÖRE HİPERENFLASYON VAR!”

TÜİK eliyle enflasyon oranlarının da düşük gösterildiğini söyleyen Akdeniz “Hükümete göre enflasyon düşük, halka göre hiperenflasyon var. Neden bunu yapıyorlar, çok basit çünkü 13 milyon emekli ve şu anda 3,5 memur onların düşük gösterdiği enflasyona göre zam alacaklar. Düşük maaş onlara verilecek, hepsi açlığa, yoksulluğa terk edilecek. Yoksulluğun faturası da yoksullara, işsizlere emekçilere fatura edilecek. KÇÖ sona erdi. İşten atmalar başladı. Koruma yok, sosyal güvence yok. Bu gidişle geriye dönen 4 milyon işçinin yarısı dökülecek, dökecekler eğer sendikalar izlerse, işçiler izlerse, eğer birlik ve dayanışma içerisinde güçlü bir karşı duruş gösteremezsek bunlar daha çok işçiyi kapının önüne koyacak. Çünkü patronların, çünkü sermaye iktidarının vicdanı yok onların tek bildiği para ve sermaye güçlerinin kazanç elde etmesidir. Bu gidişat tehlikelidir. Toplu iş sözleşmesi sürecinde 1,5 milyon yakın işçinin özel sektörde ve kamuda ekmeğini tehdit etmektedir. Çünkü onların dediği ya ekmek iş ya işsizlik kapı önü. Ya düşük zam ya işsizlik. Bu cendereden çıkmak için zamlara karşı, işten atmalara karşı, düşük enflasyon oyunlarına karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

"HALKIN GERÇEĞİ BAŞKA"

Evrensel’in haberine göre, elektrik ve doğal gaza gelen zamlar hakkında da konuşan Akdeniz “AKP başkanı Erdoğan’a bakarsanız, dünyanın en ucuz petrolünü, en ucuz benzinini kullanan ülkesiyiz. Siz gidin bunu Malatya’da traktörüne benzin-mazot koyamadığı için traktörü haczedilen köylülere anlatın. Siz gidin bunu Adıyaman’da ‘tirşikçi kapitalistlere hayır’ diyen tütüncüye anlatın. Halkın gerçeği başkadır, sarayın gerçeği başkadır. Ha bire porsiyon küçültün diyorlar, halkın aklıyla dalga geçiyorlar, ama bir saray yetmiyor, yeni saraylar yapıyorlar ve bunun bütün faturasını halka yüklüyorlar.” dedi.

"HDP’YE BASKILAR SON BULMALI

İzmir’de Deniz Poyraz’ın katledildiği saldırıyı bir kez daha kınadıklarını söyleyen Akdeniz “İzmir’de bir demokrasi mitingi gerçekleşecek. Partimiz de bu mitinge katılacak. Bir kez daha Deniz Poyraz ailesine başsağlığı diliyoruz. Ve yine bu dönemde Gergerlioğlu hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen, tahliye edilmiyor, onun hakkını savunan evladı ve HDP’li milletvekilleri ve hak savunucuları müdahaleye uğruyor, kimileri gözaltına alınıyor. HDP’ye baskılar son bulmalıdır. HDP’ye siyaset hakkını sonuna kadar savunacağız” dedi.

“Bugün ABD’nin yol vermesiyle Afganistan’da Taliban ile görüşeceğini söyleyen AKP iktidarı, söz konusu Kürtler olduğunda ceberut davranıyor, yok sayıyor.” diyen Akdeniz, “Bir kez daha Emek Partisi olarak söylüyoruz; Afganistan’da savaş bataklığına Türkiye’yi sokmayın, buna izin vermeyeceğiz. Bir kez daha Emek Partisi olarak söylüyoruz; Türkiye’nin demokrasisi için, Türkiye’nin barışa ihtiyacı var. Bunun için kardeş komşu ülkelerin halklarıyla ve içeride bütün halkların eşit haklar temelinde birliğe ve dayanışamaya, kardeşliğe ihtiyacı var. Kürt oylarını çantada keklik görenler, önce demokratik bir Türkiye geleceğinde Kürt sorununun ve Kürt halkının nereye konacağını açıklamak zorundadırlar. Yoksa aksi riyakarlıktır, bunu tarih defalarca bizlere göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin barışa ihtiyacı var.” diyen Akdeniz “Bütün işçileri, emekçileri, sol-sosyalist ilerici demokratik çevreleri, emek ve meslek örgütlerini, demokrasi güçlerini bu karanlık tünelden ülkeyi çıkarmak üzere, işçi sınıfının ve emekçilerinin, halkın talepleri etrafında birleşmeye çağırıyoruz. Tek adam yönetimini hep birlikte gönderebilir ve eşitliğin, demokrasinin bağımsızlığın Türkiye’sini hep birlikte inşa edebiliriz” dedi.

“HAYDİ EMEK PARTİSİ’NE!”

Emek Partisinin seçimlere girme yeterliliğini kazandığını da ifade eden Akdeniz, “43 ilde resmi örgütlenmemizi tamamladık. Temmuz sonu itibari ile bu sayıyı 47’ye çıkarıyoruz ve engelleri açtık, seçimlere hazırız.  Bu kolay bir süreç olmadı; önümüze konan bürokratik engellere, anti-demokratik seçim ve siyasi partiler yasasına rağmen oldu. Kimi yerel makamların bu kanunları keyfi kullanarak Parti örgütlenmemizi engellenmeye çalışmalarına rağmen oldu. Şimdi işçi sınıfı ve halkımız Emek Partisi ile daha güçlü! Bir avuç azınlığın çıkarları için çalışan sermaye partileri bir yana, işçi sınıfının ve milyonların refahı ve mutluluğu için mücadele eden, onları örgütleyen Emek Partisi bir yana. Haydi Parti’ye, Haydi Emek Partisi’ne!” dedi.