Irak’ta merkezi hükümetin ‘Pençe-Kaplan Operasyonu’ nedeniyle Türkiye’ye iki kez nota vermesinin ardından, sınır ötesi operasyonun düzenlendiği Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) de tepki geldi.

IKBY Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Babekir Feqê, ‘operasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğunu’ söyledi.

‘KINIYORUZ’

Erbil merkezli Rudaw sitesine konuşan Feqê, Türkiye’nin devam eden kara ve hava operasyonu nedeniyle çok sayıda köylünün evinden olduğunu, tarlalarda yangınlar çıktığını belirterek, “Biz Peşmerge Bakanlığı olarak bu eylemleri hem uluslararası hukukun, hem de Irak’ın, özellikle de Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin egemenliğinin ihlali olarak görüyoruz. Bunu kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCEDEN HABER VERİLMEDİ’

Feqê, Türkiye’nin 15 Haziran’da başlayan operasyon konusunda kendilerini veya Bağdat’taki merkezi hükümeti önceden bilgilendirmediğini de söyledi.

Iraklı yetkili, “Uluslararası protokollere göre, asker sevk etmeyi veya bir operasyon başlatmayı planlayan komşu bir ülkenin diğer ülkeyle koordinasyon kurması gerekir ki biz de en azından, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne veya Irak devletinin toprak egemenliğine karşı bu tür açık ihlallerin meydana gelmesinden kaçınabilmek için, Türkiye’nin hedef almayı amaçladığı grupla konuşabilelim” ifadelerini kullandı.

PKK’YE ÇEKİLME ÇAĞRISI

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nin 20 ila 40 kilometre kadar içlerine girdiğini belirten Feqê, operasyonun bölgeyi istikrarsızlaştırdığını söyledi.

Peşmerge sözcüsü, “Aynı zamanda PKK’ye de Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini dikkate alma çağrısı yapıyoruz. Şunu anlamalılar ki, bu bölge çok büyük bir fedakârlık, kan dökülmesi ve mücadele sonucunda kuruldu. Kendi mücadelelerini yeniden kuzey Kürdistan’a taşımalılar. Türkiye’nin bu operasyonları düzenleme nedeni, sınır bölgelerindeki PKK varlığı” diye konuştu.