Irak'ta Erbil ile Bağdat yönetimleri, 2023 bütçe tasarısı konusunda anlaştı. Buna göre Bağdat hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) petrol satmasını yasal olarak kabul edecek. Rûdaw’ın Irak Bakanlar Kurulu’ndan edindiği bilgilere göre, varılan anlaşma neticesinden 2023 bütçesinden IKBY'ye ayrılan pay yüzde 12,67 olacak.

IKBY ALEYHİNDEKİ KARARLAR ASKIYA ALINACAK

Anlaşmaya göre Bağdat, IKBY'de çalışan petrol şirketlerinin ödemelerini yapacak, petrolün Erbil yönetimi tarafından satılmasını yasal olarak kabul edecek, ayrıca Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin IKBY aleyhindeki tüm kararları Petrol ve Gaz Yasa Tasarısı hazırlanıp Irak Parlamentosu’nda oylanıp yasalaşana kadar askıya alınacak. Öte yandan bir banka hesabının açılacağı ve IKBY'ye ayrılan bütçe payının her ay bu hesaba aktarılacağı, bu kısımla sadece Erbil hükümetinin ilgileneceği kabul edildi.

Ayrıca, anlaşma hükümlerinin olduğu gibi uygulanabilmesi için satılan petrolün 250 bin varilinin parasının Irak’a verilmesi  Erbil hükümeti tarafından kabul edildi.

ERBİL-BAĞDAT ARASINDAKİ PETROL ANLAŞMAZLIĞI 

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 15 Şubat 2022’de, IKBY'nin 9 Ağustos 2007 tarihinde yayımladığı 22 sayılı Petrol ve Gaz Yasası'nın Irak Cumhuriyeti 2005 yılı anayasasının maddelerine aykırı olduğu olduğuna dair bir karar açıkladı. Bu federal mahkeme kararı aynı zamanda, IKBY tarafından yapılan tüm petrol üretiminin Federal Petrol Bakanlığı tarafından temsil edilen federal hükûmete devredilmesini ve Federal Petrol Bakanlığ'ının Kürdistan bölgesinde petrol arama, çıkarma ve ihraç etme konusundaki anayasal yetkilerini kullanmasının sağlanması yükümlülüğünü içeriyordu. 

Kaynak: Gazete Duvar