Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptığı açıklamada, ''Rusya ile savaş halinde olduklarını'' söyledi.

Türkiye’ye çağrısı ise dikkat çeken Bodnar, “Montrö Anlaşması'nın 19'uncu maddesi devreye koyulmalı” dedi.

BirGün’den Yaren Çolak’ın haberine göre, 19’uncu maddenin devreye sokulmasının Ukrayna’ya bir faydası olmayacağının altını çizen Emekli Diplomat Engin Solakoğlu, “Ukrayna Büyükelçisi’nin Montrö’nün 19’uncu maddesinin uygulanma isteğini anlamlandırmakta güçlük çekiyorum açıkçası. Bu maddenin Türkiye’ye savaşan taraf savaş gemilerine belirli istisnalar dışında Boğazları kapama yetkisi verdiği açık. Yalnız bunun Ukrayna’ya nasıl bir faydası olacağını anlayamadım. Rusya Karadeniz’e donanma yığınağını tamamladı ve zaten zayıf olan Ukrayna donanmasını hareket edemez duruma getirdi” diye konuştu.

Solakoğlu, “Böyle bir durumda Boğazların kapanmasını talep etmek yerine, Montrö’yü askıya alarak NATO gemilerine ön bildirim (15 gün) kuralının ve tonaj sınırlamasının kaldırılmasını istemesi Ukrayna bakımından daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum” dedi.

İNTİHAR EYLEMİ

Montrö ve Lozan anlaşmalarının tartışmaya açılmasının ülkenin anahtarını teslim etmekle eşdeğer olduğunu söyleyen Solakoğlu, “Türkiye’nin böyle bir yola gitmesini ise mümkün görmüyorum. Türkiye’nin böyle bir zorunluluğu olmadığı gibi, hiçbir mantık da böylesi bir intihar eylemini izah edemez” şeklinde konuştu.