Elazığ’da Nur cemaatine ait bir evde intihar ettiği öne sürülen Enes Kara’nın babası, Yargıtay’ın takipsizlik kararına ilişkin konuştu.

Baba Kara, takipsizlik kararından haberinin olmadığını söyledi.

Ailenin avukatı ise dosyanın seyrini değiştirecek bir iddia ortaya attı. Avukat Ceylan, “İntihar olup olmadığı belli değil” dedi.

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Kara’nın kaldığı ve Nur cemaatine ait olduğu belirtilen evin sorumlularının yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma”, “İntihara Yönlendirme” ve “Anayasa’nın 2. ve 24. Maddesine aykırılık” gerekçesiyle 13 Ocak 2022’de Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Suç duyurusunu işleme alan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ Valisi Toraman ile Yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkındaki dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda üst düzey memur oldukları gerekçesiyle Vali Toraman ile Yurtlardan sorumlu Vali Yardımcısı hakkındaki iddiaların soyut ve genel nitelikte bulunduğu, somut bilgi ve belgeye dayanmadığını iddia ederek “İşleme konulmamasına” karar verdi.

Yargıtay kararına peş peşe tepkiler geldi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil kararı Meclis’e taşıdı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Bakan Derya Yanık’a “Enes’in bıraktığı videoyu hiç seyrettiniz mi?” diye sordu.

“HABERİM YOK”

Karara bir yorum da canına kıyan Enes Kara’nın babası Mehmet Kara’dan geldi.

TELE 1’den Betül Alanur Çelebi’ye konuşan baba Kara, karardan haberinin olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Haberim yok öyle bir şeyden. Haberleri izlemiyorum. Olayla ilgili benim bir şeyim olmadı. Geride bıraktığı şeyde de kimseyi suçlayacak bir durum olmadığı için açık bir delil yok. Telefon incelemede bir şey çıkar mı bilmiyorum. Yani onu yönlendiren bir grup, kişi var mı bilmiyoruz. Telefon incelenince ortaya çıkar.”

“SAMİMİ GÖRÜYORUM”

“Onun dışında da anlattıkları, bir karamsarlık içinde dünyaya karşı bir yaşama sevinci kalmamış görünüyor. Ben onu samimi görüyorum. O yüzden elimizde buna yönlendirildiğine dair kanıt olmadığı için suç duyurusunda bulunacak durumumuz olmadı.

“BİZİ İLGİLENDİREN BİR DURUM DEĞİL”

Kara ailesinin avukatlığını yapan Ömer Faruk Ceylan, Yargıtay’ın takipsizlik kararına dair şunları söyledi:

“Dosya bizimle alakalı değil, vekaletemiz olan bir dosya değil. Orası beni ilgilendiren bir durum değil ki orası valiliği ilgilendiren bir durum. Ben müvekkilim Mehmet Kara ile ilgili meselelerle ilgileniyorum, Enes Kara ile ilgili davaların hepsini takip ediyorum. Soruşturma istediğimiz, şikayetçi olduğumuz meseleler de var. Sizin bilmediğiniz birçok mesele var. Orada olayın tamamen babadan kaynaklı olmadığı, ateist bir delikanlının sınıf arkadaşının daha doğrusu yakın arkadaşının onu intihara sevk ettiğine dair suç duyurusunda da bulunduk biz. Yani olayın babadan kaynaklanmadığını hatta başkalarının bu konuda telkinlerde bulunduğunu, intihara teşvik yaptığına dair bilgilerimiz var. Biz bununla alakalı suç duyurusunda bulunduk. Soruşturmanın gizlilik ilkesi gereği bir bilgi veremiyoruz o ayrı mesele ama neticelendiği zaman bir açıklama yapacağız.”

“HAKARET EDEN HERKESE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

“Mehmet Kara’nın ailesine ve inandığı değerlere ilişkin de hakaret eden, sosyal mecralarda, internette, telefonda klavye delikanlılığı yapan herkesle alakalı İskenderun Cumhuriyet Savcılığında suç duyurularında da bulunduk. Ama valiliği sorumlu tutarak HKP’nin açtığı davayla ilgilenecek de değiliz. Biz Mehmet Kara’nın uğradığı zararla alakalı ilgileniyoruz. Enes Kara’ya yapılan bir intihara yönlendirme ve teşvik olduğu iddiasıyla ilgileniyoruz. Yoksa bizim valilikle alakalı sorumluluğumuz ve sorumlumuz yoktur.”

“YANILTIYORSUNUZ HALKI”

Medyanın olayı çarpıttığını iddia eden Ceylan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu dosyanın mahiyeti sizin basında servis ettiğiniz bilgiler çerçevesinde olmadığını, olayın çok farklı boyutlarda olduğunu tahkikat neticelendiği anda açıklayabiliriz. Sizin çektiğiniz mecra, anlatmak istediğiniz mana çok farklı; olayın mahiyeti çok farklı. Yanıltıyorsunuz halkı. Bir hukukçu gözüyle bakmadığınız için mensup olduğunuz medya mensuplarının da hukuk danışmanları, ‘hele bir dosya sonuçlansın ondan sonra bu konunun üzerinde konuşalım’ demedikleri için işin neticesi farklı boyutlara intikal etmiş durumda. Aileler sizin sitelerinizde yazılan yorumlardan dolayı muzdaripler. Hakaretlerden dolayı muzdaripler. Biz bununla alakalı bir sürü tazminat dosyası açtık.”

“İNTİHAR OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL”

Avukat Ceylan tartışma yaratacak bir ifade kullandı. Ceylan, röportajın sonunda sorduğumuz  “Enes Kara canına kıydı, bu çok büyük bir olay değil mi?” sorumuza “İntihar olup olmadığı da belli değil daha” yanıtını verdi.

KARA’NIN TELEFONU İNCELENDİ Mİ?

Ceylan, Kara’nın telefonunun inceleme sonuçlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Telefonun incelenmesine dair de sonuçlar var ama soruşturmanın gizliliğinden dolayı açıklamıyorum”