Oruç Reis gemisinin Antalya'ya demirlemesiyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3525 kilometrelik sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir" mesajı verildi.

10 Ağustos'ta Doğu Akdeniz'e açılan araştırma gemisinin görevi üç kez uzatılmıştı.

Yayımlanan son Navtex'in süresi 12 Eylül'de doldu.

Hükümete yakın medya organlarında, geminin NATO nezdinde yapılacak müzakereler için görevine ara verdiği kaydediliyor.

Öte yandan 25 Eylül'e kadar bölgede çalışması beklenen Oruç Reis'in limana dönmesini Atina 'memnuniyetle' karşılarken, CHP demirlemeyi 'taviz' olarak değerlendirdi.

CHP: ORUÇ REİS GEMİSİNİN ANTALYA'YA GERİ DÖNMESİ TAVİZDİR

Pazar günü Doğu Akdeniz eksenli yaşanan gelişmeler üzerine toplanan partinin Merkez Yürütme Kurulu, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak Hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz." açıklamasını yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan kurulun açıklamasında şu ifadeler öne çıkıyor:

TBMM’nin siyasetin güç odağı olmaktan çıkarılması, dış politikada Türkiye’yi haklı davalarında yalnızlaştırmış ve taviz verir konuma düşürmüştür. Bir “Devlet Politikası” olması gereken Dış Politika, öncelikle iç politikaya malzeme edilmiş, Dışişleri Bakanlığı ve bürokrasisi de devre dışı bırakılarak, tek bir kişinin aldığı kararlar ile yönetilir hale getirilmiştir."

Yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Kıbrıs ziyaretine de değinildi ve Türk tarafının temsilcilerinin ziyaret edilmemiş olmasının "büyük saygısızlık" olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir mutabakat imzalamış olması, bölgedeki gerginliği daha da arttırarak, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü daha da zorlaştıracaktır." denildi.