Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi üyesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız meslekten men edildi. Soma’da yaşanan iş cinayeti sonrası yaptığı açıklamalarla kamuoyundan yoğun tepki toplayan Yıldız, ‘kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek’ suçundan ihraç edildi.

Özgür Gündem’den Sedat Yılmaz’ın haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’da yaşanan facia sonrasında yaptığı açıklamalarla büyük tepki topladı.  Bunun üzerine yaklaşık bir yıl önce TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nin 9/b bendinde belirtilen ‘kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek’ suçunu işlediği belirtildi ve ve EMO Onur Kurulu’na sevk edildi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi üyesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün açıklanan karar göre, meslekten men edildi. EMO’nun 18 Mayıs 2014 tarihinde Yıldız hakkında ihraç istemiyle başvurduğu ‘Onur Kurulu’ kararını verdi. Bakan Yıldız’ın, Soma Kömür İşletmeleri maden ocağında 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrası yaptığı açıklamalardan dolayı TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nde belirtilen ‘kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek’ suçu işlediği kanaatine varıldı.

MESLEK ETİĞİNE UYGUN DAVRANMADI

Elektrik Mühendisleri Odası’nın TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Neriman Usta, Bakan Yıldız’ın önce EMO’nun Onur Kurulu’nda meslekten men cezası aldığını, bu cezanın daha sonra TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından onaylandığını doğruladı. Konuya ilişkin Oda’nın basın toplantısı düzenleyeceği için ayrıntılara girmek istemeyen Usta, cezanın “Meslek etiğine uygun davranmadığı” maddesi gereğince alındığını söyledi. Bakanlık düzeyinde bir ismin meslek etik kurallarını çiğnemekten men cezası almasının sık rastlanan bir durum olmadığını dile getiren Uslu, “Bu demek oluyor ki kişi asli görevini hakkıyla yerine getirmemiştir” dedi. Uslu, meslekten men cezasının süreli olduğunu hatırlatarak, Bakan Taner Yıldız’a verilen cezanın süresinin 6 ay olduğunu kaydetti. Uslu ayrıca kararın yargı yolunun açık olduğunu hatırlattı.

ATILDIĞI MADDE

Taner Yıldız’ın ihraç edildiği TMMOB Disiplin Yönetmeliği’nin madde 9/b bendi şöyle düzenlenmiş: “Mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulamak ya da mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek.”