Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda Cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamide en az 844 kişi hayatını kaybetti.

BBC'ye konuşan Endonezya Acil Müdahale Kurumu Sözcüsü, tsunaminin meydana geldiği gün erken uyarı sisteminin çalışmadığını doğruladı.

Sözcü Sutopo Purwo Nugroho, 21 yüzer tsunami tespit cihazının zarar gördüğünü ya da çalındığını söyledi.

Yardım ekiplerinin uzak bölgelere ulaşmasıyla, ülkede can kaybının hızla artmasından endişe ediliyor.

Yetkililer 7,5 büyüklüğündeki depremin başta düşünülenden çok daha geniş bir bölgeyi etkilediğini söylüyor.

Deprem sonrası oluşan tsunami dalgalarının yüksekliğinin de 6 metreyi aştığını belirtildi.

Palu kentinde enkaz kaldırmak için iş makinesi ve kepçe bekleyen arama ve kurtarma ekipleri enkazları elleriyle kazıyor.

Yetkililer, enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmaları ağır iş makineleri ve eğitimli kurtarma görevlisi çağrısında bulundu.

Cesetlerden çevreye hastalık yayılmasından endişe eden yetkililer, hayatlarını kaybedenlerin toplu mezarlara gömülmesi için çalışmalara başladı.

ULUSLARARASI YARDIM KABUL EDİLECEK

Bu arada Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun uluslararası yardım almayı kabul ettiğini duyurdu.

Tayland ve Avustralya gibi ülkeler de Endonezya'ya yardım teklif etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter'dan yaptığı açıklamada Endonezya'ya başsağlığı diledi ve "Türkiye, Endonezya'nın yaralarının sarılması için her türlü yardımı sağlamaya hazırdır" yazdı.

Bu deprem, Endonezya'nın altyapı sorunlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Deprem bölgesine ulaşmak için ancak yarıladığımız 15 saatlik Makassar - Palu yolunda sıklıkla okyanusa bitişik ahşap evlerle karşılaştık. Bu evlerin deprem veya tsunamiye dayanması düşünülemez.

Yol oldukça kalabalık çünkü uçuşlar güvenilir bir çizelgeyle işletilemiyor; zira Palu havalimanı açılınca yardım uçaklarının tüm pisti işgal etmesi havalimanın kısa süreliğine kapanmasına neden oldu.

Ama bu yolda Endonezya'nın diğer yanını, insanlarının sıcaklığını görmek mümkün. Nereye gidersek gidelim "Palu için dua edin" yazıları taşıyıp bağış toplayan kişilerle karşılaşıyoruz. Bir köyde gençlerin bağış amaçlı metal müzik konserini muhafazakâr kişiler bile dinlemekteydi.

Ama ülkenin genel altyapı sorununu özetleyen bir olay varsa o da şu: Endonezya hükümeti bugün BBC'ye yaptığı açıklamada tsunami erken uyarı sisteminin çalışmadığını doğruladı.

Doğal afetlerin sıklıkla vurduğu bir ülkede ölümlerin azalması için kurulan bir sistemin mali zorluklardan dolayı görevini yerine getirememesi oldukça üzücü.

Ama hayatlarının en kötü haberini alanlar için bu itiraf bir şey ifade etmiyor.

Depremin vurduğu Palu'ya uzanan 15 saatlik yolda karşılaştığımız bir kişi bunun bir örneği.

Bir akrabasının ölüm haberini alan yaşlıca bir mühendis, diğer 10 akrabasının akıbetini öğrenmek için yollara düşmüş. Uçsuz bucaksız Makassar - Palu yolunda endişeli bir şekilde arabasını sürüyor. "Çok üzgünüm" diyip elimi omzuna koyduğumda mırıldanıyor: "Başka çarem mi var?"

İNSANLAR SESSİZ, PANKARTLAR TAŞIYORLAR

Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo tsunami ve deprem bölgesini ziyaret ederken Sulawesi'de yardım operasyonlarına odaklanılacağını açıkladı. Çocuklar için yardım kuruluşu Save The Children da göz açıp kapayana kadar ailesini kaybeden çocuklara yardımcı olmaya çalışıyor.

Verilen sözlere rağmen halkın üzüntüsü çok açık bir şekilde belli. Gittiğimiz yerlerde insanlar sessiz, yolda kişiler, "Palu için dua edelim" yazılı pankartlar tutuyor.

Depremlerle sarsılmaya devam eden Palu, normalde son derece güler yüzlü olan Endonezyalıların aklında.

Pasaportumu kontrol eden polise "Başınız sağolsun, çok üzüldüm" diyorum. Gülümsüyor damgasını basarken ama iç çektiğinde aklının hemşehrilerinde olduğu; canının yandığı açık.

KIZILHAÇ: DURUM ÇOK DAHA KÖTÜLEŞEBİLİR

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün tahminlerine göre deprem ve tsunamiden yaklaşık 1 milyon 600 bin kişi etkilenmiş olabilir.

Örgütten yapılan açıklamada, "Şu anda bir trajedi var. Ancak durum çok daha kötüleşebilir" denildi.

Fay hattındaki Endonezya sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

Temmuz ve Ağustos aylarında yine Endonezya'nın Lombok adasında meydana gelen bir dizi depremde 500 kişi hayatını kaybetmişti.

2004 yılında da Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen depremin tetiklediği tsunami nedeniyle Hint Okyanusu şeridi boyunca 226 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Bu tsunami felaketinde hayatını kaybedenlerin 120 bini Endonezya'daydı.

Kaynak: BBC Türkçe