HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, partisinin erken seçim ve ittifaklar hakkındaki tutumuna yönelik açıklamalarda bulundu.

Yakın tarihte bir erken seçim beklemediğini ancak erken seçimin “bir ihtiyaç” olduğunu söyleyen Encü, HDP’nin ne Millet ne de Cumhur İttifakı içinde yer almayacağını ifade etti.

Encü, “Meral Akşener cumhurbaşkanı olursa destekler misiniz?” sorusuna da, “Bizim paradigmamıza karşı biri, yol ve yöntemlerimize, savunduğumuz değerlere karşı. Destekleyemeyiz. Ona oy vermek Bahçeli’ye oy vermek gibidir.

ERKEN SEÇİM BEKLENİYOR MU?

HDP’nin erken seçim için gerekçelerini açıkça dile getirdiğini hatırlatan Encü, “Türkiye’nin siyasi ekonomik durumuna, iç ve dış durumuna baktığımızda büyük bir tıkanma yaşandığını görüyoruz. AKP-MHP ittifakı artık bu şekilde ülkeyi yönetemeyecek durumda. Her alanda bir zorbalık ve hukuksuzluk var. Sadece Kürtlere karşı da değil, diğer halklara, inançlara, kurumlara da uygulanıyor ve hukuksuzluk son bulmalı. Yakın bir tarihte erken seçim olmasa bile bu halk mevcut iktidarın değişmesi için erken seçim istiyor. Fakat AKP-MHP iktidarı bu talebi dinlemiyor” dedi.

Erken seçim için sine-i milletin de bir seçenek olduğunu söyleyen Encü, “Ancak bu durumda da Meclis’in buna onay vermesi gerekiyor. Yani teknik açıdan böyle bir adım erken seçim getirmez. Dolayısıyla sonuç alınmaz” diye konuştu.

MUHALEFETİN TAVRI

Muhalefet partileri olarak iktidara “baskı uygulama” konusunda eksik kaldıklarını vurgulayan Encü, “HDP olarak biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Her gün alanlarda bu talebimizi dile getiriyoruz. Fakat diğer muhalefet partilerinin ki maalesef söylemde kalıyor. Türkiye ekonomik olarak büyük bir kriz yaşıyor. Her felaket anında IBAN açarak halktan para istiyorlar. Fakat bu krizi iktidarı değiştirmeye yönelik bir adıma dönüştürme, bu konuda iktidara baskı kurma konusunda muhalefetten somut bir adım gelmedi” yorumunu yaptı.

HDP ERKEN SEÇİME HAZIR MI?

Ferhat Encü, “Diyelim ki önümüzdeki hafta bir erken seçim olacak. HDP buna hazır mı?” sorusuna, “Elbette hazırdır. HDP’ye yönelik büyük baskılar var. Gündemde HDP’nin kapatılmasına dair açılan dava var, Kobani davasında yargılanan siyasetçilerimiz var. Ama tüm bunlara rağmen biz erken bir seçim için hazırız. AKP-MHP seçimler zamanında yapılacak diyor ama Türkiye’nin içinde olduğu durum gerçekten çok tuhaf. İnsanlar artık geçinemez durumda. Böyle bir durumu Türkiye halkı artık kaldıracak güçte değil. Bu nedenle bir değişim şart” dedi.

HDP BİR İTTİFAKA KATILACAK MI?

“HDP seçim olursa hangi ittifakta yer alacak?” sorusuna Encü, “Bir süre önce 11 maddelik bir deklarasyon yayımladık. Orada kendi ilkelerimizi ve şartlarımızı net bir şekilde belirledik ve diğer muhalefet taraflarına da çağrıda bulunduk. Fakat gerek sahip oldukları anlayış ve gerekse de kaygıları nedeniyle HDP’nin yanında yer almaya yanaşmadılar. Cumhuriyetin kuruluşundan beri sahip olunan tekçi anlayışı aşacak bir yaklaşım sergilemediler. Biz de demokrasi temelinde üçüncü bir ittifak olacağız. Seçim ittifakı için ise henüz somut bir adım yok” yanıtını verdi.

Encü, “Gizli bir ittifak durumu var mı? Seçimlerde CHP veya İYİ Parti adayını desteklersiniz ama bunu şimdiden açıklamak istemiyorsunuz. Böyle bir durum var mı?” sorusunu da kısaca, “Böyle bir şey yok. HDP olarak ittifak yaparsak herkesin gözü önünde yaparız” sözleri ile yanıtladı.

HDP’li Ferhat Encü, “Seçmeniniz HDP’nin CHP veya İYİ Parti ile ittifak kurmasını nasıl karşılar” sorusuna ilişkin, “Seçmenimizin desteklemediği bir ittifaka katılmayız. İttifak eğer seçmenimizin çıkarlarına olursa elbette olur. Bu konuda bize inançları var, siyasetimizi benimsiyorlar. Kürt siyasetini, varlığını kabul etmeyen, sorunun çözümünü desteklemeyen hiç bir parti ile de elbette ittifak yapmayız” değerlendirmesinde bulundu. 

HDP CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNE NASIL KATILACAK?

Milletvekili seçimlerine parti olarak katılacaklarını anlatan Encü, “Ancak cumhurbaşkanlığı seçimleri için destekleyeceğimiz adayı HDP ve seçmeninin kabul etmesi gerekiyor” dedi.

iyi parti- meral akşener

Encü, “Meral Akşener cumhurbaşkanı olursa destekler misiniz?” sorusuna da, “Bizim paradigmamıza karşı biri, yol ve yöntemlerimize, savunduğumuz değerlere karşı. Destekleyemeyiz. Ona oy vermek Bahçeli’ye oy vermek gibidir. Onlardan ayrılıp geldi. Ne HDP ne de seçmenimiz bunu kabul etmez. İçinde demokratik-insani değerleri taşımayan, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü desteklemeyeni aday olarak desteklemeyiz” ifadeleri ile yanıt verdi.