İnsanımsılara ait ayak izi bulguları, milyonlarca yıl önce yaşamış türlerin vücut ölçülerinin belirlenebilmesi ve insanımsılardan modern insana evrim konusunda daha açık çıkarımlar yapılabilmesi açısından oldukça önemli.

Tanzanya’daki yeni ayak izi bulguları da insanın evrimi ile alakalı yeni içgörü kazanılmasını sağlayacak olmasının yanında bu ayak izini bıraktığı düşünülen türün vücut ölçüleri ile ilgili önermelerde bulunulabilmesini sağlıyor.

Bu ayak izleri üzerinden yapılan önermeye göre insan öncesi türler daha önce düşünüldüğünden çok daha uzun olabilirler. Yapılan ölçümlere göre, ayak izlerinin her birinin uzunluğu yaklaşık 26 santimetre. Bu ölçümler temel alındığında da, bu izleri bırakmış türün uzunluğunun kabaca 165 santimetre olması ve ağırlığının da yaklaşık 45 kilogram olması gerekiyor.

bilimfili'de yer alan habere göre, araştırmacılar bu ayak izini bırakan gizemli canlıyı S1 olarak adlandırdılar. Bu isim aynı zamanda Tanzanya’da bulunan Laetoli’deki kazı alanının da ismi. Bilim insanları S1’in ilk insanımsı türlerden birisi olan Australopithecus afarensis’in bir üyesi olduğunu üşünüyorlar 

Australopithecus afarensis ismi tanıdık gelmiş olabilir. Bu türün meşhur bir diğer üyesi Lucy.

Lucy, Etiyopya’da bulunmuş ve insanımsı türlere ait bilinen en eski fosil kaydı olan kemiklerin sahibine verilen isim.

Fakat Lucy’nin yalnızca yaklaşık 106 santimetre olduğu düşünülüyor. S1 ile Lucy kıyaslandığı zaman, S1’in çok daha büyük olduğunu söylemek mümkün.

Araştırmada yazıldığı gibi: ‘’S1 için yapılan vücut ölçüleri hesaplamaları, daha önce Australopithecus afarensis için hem iskelet kalıntılarından hem de ayak izi verilerinden yapılmış hesaplamaların oldukça üstünde.’’

165 santimetre uzunluğunda boya sahip olmak, bugünün dünyasında size gayet normal gelmiş olabilir. Fakat ilk insan atalarının bu boy uzunluğuna ayak izlerinin bulunduğu tarihten 1.5 milyon yıl sonrasına kadar ulaşamadıkları düşünülüyordu.

Bu ayak izlerinin bu kadar uzun bir canlıya ait olmasının iki sebebi olabilir. Birincisi bu canlı diğerlerine kıyasla nadir vücut ölçülerine sahip olabilir, ikincisi ise bu ayak izlerine yakın ölçülerdeki mevcut ayak izleri henüz bulunamamış olabilir.

Tabii ki başka ihtimaller de var. Her ne kadar dişi ve erkek Australopithecus afarensis boy farkı arasında çok fazla bulgu olmasa da, bu ayak izlerinin sahibi bir erkek de olabilir.