Şal, modası geçmeyen ve özellikle tesettür stilinde sıklıkla kullanılan bir aksesuardır. Her yaş ve her tarz için konforlu kumaşlardan tasarlanan şal modelleri ise oldukça popülerdir. Başörtüsü olarak kullanıldığında şık bir görünüm sağlarken farklı kullanımlara uygun kare ve dikdörtgen olarak üretilen türleri de mevcuttur. Bununla birlikte şal kumaşı; ipek, penye, pamuk, bürümcük ve krep farklı türlerde olabilir. Peki, en kullanışlı şal modelleri nelerdir? Genellikle en kullanışlı modeller arasında kumaşı kaliteli, temizliği kolay, terletmeyen ve kolay şekillenebilen şallar ve hazır şal yer alır.

Şal Seçimindeki Püf Noktalar

Şal, hem aksesuar olarak hem de tesettür modasında önemli bir yere sahiptir. Uzun ömürlü bir kullanım için özelikle kumaş tercihinde dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası şu şekildedir:

  • Rahat ve yumuşak bir dokuya sahip olan şallar kullanım kolaylığı sağlar.
  • Terletmeyen ve ağır olmayan kumaş türlerinden üretilen şallar tüm gün sorunsuz kullanım için idealdir.
  • Kolay şekil alan kumaş yapısına sahip şal modelleri en kullanışlı aksesuarlar arasında yer alır.
  • Ütü gerektirmeyen ve fazla kırışmayan dokulu kumaşlardan tasarlanan modelleri tercih etmek pratik bir kullanım için önemlidir.
  • Leke tutmayan ipliklerden dokunan modeller kolay temizlenebilirlik açısından pratiklik sağlar.
  • Dört mevsime uygun şal kumaşı tercihi yapmak uzun ömürlü ve kullanışlı bir aksesuar almanıza yardımcı olur.

Şal seçiminde, dikkat edilmesi gereken püf noktalar ile birlikte kumaşın üretildiği iplik kalitesi oldukça önemlidir. En kullanışlı şallar kaliteli kumaşlardan üretilir.

Şal Modellerinin Seçimi Nasıl Yapılır?

Tesettür giyiminde yaz aylarında doğru kumaş tercihi büyük öneme sahiptir. Bu nedenle önemli bir aksesuar olan şal, kullanım alanına uygun seçildiğinde oldukça konforludur. Kullanılacak mevsime göre şal modelleri arasından tercih yapılabilir:

  • Ütülenebilir yapıya sahip pamuk şallar şık ve kullanışlı modeller arasındadır.
  • Yaz mevsiminde kullanıma uygun olan terletmeyen ve hava geçişini sağlayan bürümcük dokulu kumaşlar oldukça rahattır.
  • Kış mevsimin kullanıma en uygun olan pamuklu kumaşlardır.
  • Pamuklu doku hem yumuşaklık hem de sıcaklık sağladığından kışın konforlu bir alan yaratır.
  • Vual iplikten üretilen hazır şallar yaz ve kış mevsiminde kullanıma uygundur. Yazın sıcağından korunmak ve kışın soğuğun kumaştan içeri girmesini engellemek için tasarlanan organik pamuklu bir yapıya sahiptir.

Penye Şal Modelleri  

Tesettürde baş ve kulak bölgelerinin şık, zarif, sade bir şekilde örtülmesi için şallar idealdir. Genel kullanım için ise penye kumaşlar tercih edilir. İşlevsel kumaş yapısı, çeşitli giysiler ile kolay kombin yapmaya yardımcı olur. İşte, okulda, günlük hayatta ve spor yaparken penye şal modelleri pratiklik sağlar.

Sonbahar için ideal olan penye dokusu her dönemin modasına uygun yapısıyla dikkat çeker. Penye modeller, kırışmayan ve ütü gerektirmeyen yapısıyla büyük talep görür. Ancak ütülemek isterseniz etiket üzerinde yazan sıcaklığa uygun ve nemli bir şekilde ütü yapmanız gerekir.

Kullanışlı Şal Renk ve Desenleri

Sade ve zarif giyin tarzı olan kişiler için özel olarak tasarlanan düz renk ya da kendinden desenli şallar mevcuttur. Her zevke ve tarza hitap eden küçük desenli modeller birçok kıyafet ile birlikte kullanılabilir. Nitekim tek renk ve kendinden dokulu modeller aniden evden çıkmanız gerektiğinde kurtarıcıdır.

Gösterişli ve renkli bir tarz için ideal olan desenli şal modelleri de bulunur. Çeşitli renk ve motifler kullanılarak tasarlanır. Özel baskıya sahip tasarım kumaşlardan üretilen şal çeşitleri önemli günler için tercih edilebilir. Özel günlerde kullanım için parlak dokulu ya da modern desenli modeller seçilebilir.

Tüm bunların yanında renkli kumaşlar ve geometrik desenler özellikle yaz mevsiminde hoş bir görünüm için idealdir. Bej, krem, lila ve uçuk pembe gibi açık tonlar yaz mevsiminde kullanıma uygundur. Siyah, kahverengi, koyu yeşil ve lacivert kış ya da sonbahar için tercih edilebilir.