Günümüzdeki giyim alışkanlıklarının ilk çıkma hikayelerini hiç merak ettiniz mi? Özellikle erkeklerin giyim kuşamda sık kullandıkları aksesuarların hangi şartlarda giyilmeye başlandığına gelin bir göz atalım.

Bu arada konu ile ilgili detaylar için https://www.erkeklersoruyor.com/stil adresi ve ErkeklerSoruyor üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.

Papyon

Erkeklerin şık görünmek istedikleri zaman kullanacakları ilk aksesuar muhakkak ki papyondur. Özellikle damatlıkların olmazsa olmaz parçası olan papyon ne şekilde ortaya çıktı?

Papyon, ilk olarak kravata alternatif olarak kullanılan bir aksesuar olmuştur. Kravat ise ilk olarak Hırvat askerleri tarafından Otuz Yıl Savaşları esnasında gömleklerini bir arada tutma amacıyla kullanılmıştır.

Bu savaş esnasında Hırvat askerlerden görülen boyun bağı kullanma geleneğini Fransız askerleri devam ettirmiş ve boyun bağı kullanmak zamanla üst sınıfın göstergesi halini almıştır.

İlk papyon 1886 yılında ünlü Amerikalı iş adamı Pierre Lorillard tarafından resmi bir baloda kullanılmıştır. O gün bu kıyafeti gören diğer kişiler kıyafete büyük ilgi göstermişler ve papyonun gelişim yolculuğu başlamıştır.

O günlerde özellikle resmi davetlerde kullanılan papyon, artık erkeklerin günlük yaşamının da bir aksesuarı halini almıştır.

Eski Türk erkeklerinde küpe takma geleneği

Her ne kadar günümüzde toplumun bir kesimi tarafından ayıplansa da erkeklerin küpe takması çok eski bir Türk geleneğidir.

Küpe, ilk olarak Kıpçak töresinde görülmüş bir alışkanlıktı. Eğer bir erkek, ailenin tek oğluysa onun kulağında bir küpe olurdu. Bu erkek askere gittiğinde komutanı onun kulağındaki küpeyi gördüğünde ona tehlikeli görevler vermezdi.

Soyundaki sonuncu erkeğin kulağındaysa iki küpe olurdu. Toplum içerisinde erkeklerin yapması zorunlu olan görevleri de yine bu kulağında iki küpe olan erkek, durumuna göre üstlenirdi.

Dövme

Günümüzde sadece erkekler için değil, kadınlar için de oldukça popüler bir vücut süsleme alışkanlığı olan dövmenin tarihçesi ise tahmin edeceğinizden çok daha eskidir.

İlk dövmeler, Antik Mısır’da bu dövmelerin yapıldığı mumyalarda görülmüştür. Dövmenin eski toplumlardaki en önemli işlevi, bu dövmelere sahip kişilerin çevrelerine verdikleri mesajlardı.

Örneğin; Antik Yunan ve Roma uygarlıklarında dövme, bu toplumların dövme yapmayı barbarlara özgü bir davranış saymasından ötürü suçlular ve kölelere yaptıkları bir şeydi. Bu toplumlarda dövmesi olan kişilerin bu dövmelere sahip olmaları, onların suçlu veya köle olduklarını gösterirdi.

Kol Saati

Erkeklerin günümüzde en çok tercih ettikleri aksesuar çeşidininse kesinlikle kol saati olduğu söylenebilir. Günümüzde kol saati asla sadece zamana bakmak için tercih edilen bir aksesuar değildir. Aynı zamanda bir statü göstergesi olarak da kol saatleri kullanılmaktadır.

Ancak ilk kol saatinin kullanıldığı tarihe baktığımızda farklı tarihler gözümüze çarpmaktadır. 1790 yılında bir Cenevre firması olan Jaquet – Droz und Leschot firması, bileğe takılabilecek bir saat yapmıştır. Başka bir kaynağa göreyse ilk kol saati, 1880 yılında Alman donanma askerlerinin kullanması için bir seri üretilmiştir.