Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 2023 yılında polis araçlarının sigortalanmasına dair açtığı ihalelerine hiçbir sigorta şirketi teklif vermedi.

Şu ana kadar 30 farklı ilde toplam 24 bin 377 polis aracının yapılması zorunlu olan sigortası yapılamadı.

Sigortacılık geçmişi olan Süleyman Soylu'nun bakan olduğu İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü, yıl biterken yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasını yaptıramadı.

E-KAP’taki bilgilendirmelere göre aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin de bulunduğu 30 ildeki polis araçları, hiçbir şirketin teklif vermemesi nedeniyle 31 Aralık itibariyle sigortasız kalabilir.

24 BİN POLİS ARACI SİGORTALANAMADI

Halk TV'den Hazar Dost'un haberine göre; ekim, kasım ve aralık aylarında yapılması planlanan toplam 30 ihaleye hiçbir şirket teklif vermezken, Yalova Emniyet Müdürlüğü’nün ihaleyi iptal etmesinin nedeni olarak “Bütün tekliflerin alım için ayrılan ödeneğin, yaklaşık maliyetin çok üzerinde olması” gösterildi.

İhalelerin detaylarındaki verilere göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 5 bin 892, Ankara EM’ne bağlı 2 bin 840, İzmir EM’ne bağlı 2 bin 300 araç olmak üzere toplamda 24 bin 377 aracın zorunlu trafik sigortası yapılamadı.

MAKAM ARAÇLARI, PANZERLER, TOMALAR…

İl emniyet müdürlüklerinin açtığı ihalelerde sigortalanması istenen araçların arasında ise müdürlerin kullandıkları makam araçları, panzerler ve TOMA’lar (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) da bulunuyor.

Birçok farklı kategorideki araçların sigortaları en geç 31 Aralık’a kadar yapılmazsa trafiğe çıkamayabilirler.

GEREKÇE: SİGORTA ÜCRETLERİ

Emniyet kaynaklarının aktardığına göre son bir yıl içinde hızla artan sigorta ücretlerinin yıl sonu belirlenen ödeneklere fazla gelmesi nedeniyle ihaleler gerçekleşmedi. Fakat yılbaşı itibariyle sigorta süreleri uzatılarak tekrar ihaleye çıkılacak ve sorunun çözülmesi amaçlanacak.

İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Berrin Dinç ise halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada son bir yılda artan araç ve yedek parça ücretlerinin sigorta acentelerinin ihaleye girmekte tereddüt ettiğini belirtti. Dinç ayrıca emniyetin, bir ücret belirleyerek sigorta şirketlerini o ücrete ‘mecbur bıraktığını’ vurgularken “Geçen yıl 500 TL’ye yaptığımız trafik sigortasını bu yıl 2 bin 500 TL’ye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca sigorta poliçelerinin yeni düzenlemeyle her ay değişiklik göstermesi ve emniyetin yıllık ihalelerle bu işi bitirmek istemesinin sigorta şirketleri ve acenteler tarafından ‘risk olarak’ değerlendirildiğini söyleyen Dinç, yapılacak ihale bedellerinin kabul edilebilir boyuta gelmesi durumunda ihaleye girebileceklerini belirtti.