Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Mersin'de yakalanan M.K. ile Kolombiya'daki kokain soruşturmasına konu olan Murat K'nin aynı kişiler olmadığını belirtti.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2020 yılında Kolombiya'da ele geçirilen ve varış yeri Mersin olan 4,9 tonluk kokainle ilgili Türkiye'de yürütülen çalışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Kolombiya Savunma Bakanlığı'nın, 9 Haziran 2020 günü Buenaventura Limanı'nda, Türkiye'ye gitmekte olan iki konteyner içinde 4,9 ton kokain yakalandığını duyurduğu hatırlatılan açıklamada, "Açıklama öncesi Kolombiya yetkili makamları tarafından ülkemize herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmamış, teslimat talebinde bulunulmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

'KOLOMBİYA NARKOTİK BİRİMİ'YLE 2020'DE TOPLANTI YAPTIK'

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 18 Haziran 2020'de Kolombiya İnterpol'ünden olayla ilgili bilgi istendiği belirtilen açıklamada, 25 Haziran 2020'de Kolombiya Narkotik Birimi'nden Albay Fabio Ojeda'yla video konferans toplantısı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu toplantıda Albay Ojeda tarafından, yakalamanın aslında 3 Nisan 2020'de gerçekleştiği, yakalanan kokainin kauçuk granül maddesine emdirilmiş olarak görüldüğü, kriminal incelemenin uzun sürdüğü, granül maddesine emdirilmiş kokain maddesi tespit edilince operasyonun açıklandığı, herhangi bir Türk vatandaşı tespitlerinin olmadığı, Balkan uyuşturucu kartellerinin bir sevkiyatının olabileceğini düşündükleri ifade edilmiştir" denildi.

Somut delil elde etmek için çalışmalar yürütüldüğü belirtilen açıklamada, belgeler doğrultusunda, 24 Ağustos 2020'de, kokainin Türkiye'deki alıcısı olduğu tespit edilen İstanbul merkezli şirketin yetkilileri Murat K. ve arkadaşları hakkında, İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı ifade edildi.

'BAŞKANLIĞIMIZI ZİYARET EDEN TÜMGENERAL JİMENEZ, HERHANGİ BİR ŞÜPHELİYE İŞLEM YAPMADIKLARINI SÖYLEDİ'

Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle akreditasyon işlemlerinin uzadığı, bu nedenle irtibat görevlisinin, 15 Haziran 2021'de Kolombiya'da görevine başladığı aktarıldı.

İrtibat görevlisi tarafından 29 Temmuz 2021 günü Kolombiya yetkililerinden, olaya ait Kolombiya kriminal ekspertiz raporunu temin ettiği kaydedilen açıklamada, "29 Eylül 2021 tarihinde Kolombiya Ulusal Polis Teşkilatı narkotik birim komutanı Tümgeneral Herman Alejandro Bustamente Jimenez, Başkanlığımıza ziyarette bulunmuş ve kendisinden yürüttükleri soruşturmaya ilişkin detaylar istenmiştir. General Jimenez de yakalamayla ilgili herhangi bir şüpheliye işlem yapmadıklarını ifade etmiştir" denildi.

'16 ŞÜPHELİ, OCAK 2022'DE GÖZALTINA ALINDI'

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında aralarında Murat K.'nin de olduğu 16 kişinin, 11 Ocak 2022'de gözaltına alındığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:

"Şüphelilerin tamamı sevk edildikleri adli merciler tarafından tutuklanmıştır. 23 Haziran 2022 tarihinde Kolombiya adli makamları, İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının adli istinabe talebine cevap vermiştir. İstinabe evrakında, Kolombiya kriminal ekspertiz raporu da bulunmaktadır. Yakalanan kokainin paketler halinde değil, kauçuk granül yükünün içine emdirilmiş durumda olduğu tespit edilmiştir. Bu ekspertiz raporunda, iki konteynerdeki toplam kauçuk granül yükünün 1733 çuvalda 51 ton 900 kilogram olduğu, iki konteynerden sadece 5'er çuvalın numune için alındığı, 10 çuvaldan toplam 189,6 gram kokain maddesi elde edildiği bildirilmiştir. Evrak içerisinde, diğer çuvallardan numune alındığına veya inceleme yapıldığına ilişkin bilgi bulunmamaktadır.

8 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde sanıkların yargılamalarına başlanmıştır. 5 Ekim 2022 tarihinde yapılan duruşmada 10-23 Kasım 2022 tarihinde ise aralarında Murat K'nin de bulunduğu 6 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır."

'KOLOMBİYA SORUŞTURMASINDAKİ MURAT K., MERSİN'DEKİ OPERASYON SIRASINDA TUTUKLUYDU'

Açıklamada, 4 Ekim 2022'de Mersin Limanı'ndaki bir konteynerde 48 kilogram kokain ele geçirildiği, olaya ilişkin 5 kişinin gözaltına alındığı ve şüphelilerden birinin adının M.K. olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada "Bazı çevreler tarafından, bu operasyonda yakalanan M.K.'nin, Kolombiya soruşturmasında yakalanan ve tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Murat K. ile aynı olduğu konusunda kamuoyuna yanlış bilgilendirme yapılmıştır. Mersin'de yakalanan M.K. ile Kolombiya soruşturmasına konu olan ve operasyon günü cezaevinde tutuklu bulunan sanık Murat K. aynı kişiler değildir" ifadelerine yer verildi.

'FETÖ VE PKK'NIN UYUŞTURUCUDAN KAZANCI ÖN PLANA ÇIKARILMALI'

Tahliye kararının beraat anlamına gelmediğini ve davanın Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği vurgulanan açıklamada, şu şekilde sona erdi:

"Türkiye'nin özellikle narkotik madde ticaretine dönük gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası büyük operasyonlar üzerinden kafa karışıklığı oluşturmaya çalışmak ve günlük tartışmaların malzemesi haline getirmek üzüntü vericidir. Beklentimiz, tüm çevreler tarafından narkotik birimlerine moral, güç ve destek verilmesidir. Diğer taraftan, hemen her raporumuzda ve açıklamamızda gündeme getirdiğimiz bir konu olan, uyuşturucu madde kaçakçılığı ile doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilen FETÖ, PKK ve PYD'nin elde ettiği haksız kazançlara sessiz kalınması yerine, bunların ön plana çıkarılması gerektiği düşünülmektedir."