Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Derneği’nin (TEMMÜDDER) öldürülen emniyet müdürü Gaffar Okkan anması için Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istediği araç bu yıl verilmedi. Gerekçenin, TEMÜDDER’in geçen yıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun buluşmasına katılması olduğu bildirildi.

T24 yazarı Tolga Şardan, bugünkü yazısının “Emniyet’in küçük hesabı” başlıklı bölümünde TEMMÜDDER’e verilmeyen aracı gündeme getirdi. TEMÜDDER’in, her yıl olduğu gibi bu yılki anma töreni için de Ankara’dan bir grup emekli emniyet müdürünü Gaffar Okkan’ın mezarının bulunduğu Hendek’e götürmeyi planladığını aktaran Şardan, “Planlama kapsamında yine her yıl olduğu gibi Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir araç talebinde bulunan dernek yönetimi bu kez araç olmadığı gerekçesiyle ‘ret’ yanıtı aldı” dedi.

Yanıt üzerine TEMÜDDER Genel Başkanı İsmail Çalışkan’ın, sözlü yaptıkları araç talebini bir kez de yazılı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdiğini kaydeden Şardan, “Gelen yanıt aynıydı: Aracımız yok” ifadesini kullandı.

“Evet, koskoca emniyet teşkilatının 20 kişiyi, terör eyleminde şehit edilmiş Ali Gaffar Okkan’ı anma töreni için Hendek’e götürmek için aracı yoktu! Çalışkan’ın görüştüğü üst düzey emniyet yetkilileri asıl gerekçeyi açıklamak yerine susmayı tercih etti. Sonuçta katılımcılar kendi imkânlarıyla Hendek’e ulaştı” diyen Şardan, yaptığı araştırmada işin aslının başka çıktığını söyledi. Şardan'ın köşe yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

“24 Ocak’ta gazeteci Uğur Mumcu gibi yitirdiğimiz isimlerden birisi de eski Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan. Okkan, hatırlanacağı üzere 24 Ocak 2001’de akşam saatlerinde korumalarıyla birlikte makamından çıktıktan sonra, bir grup silahlı terörist tarafından Sezai Karakoç Bulvarı üzerinde beş korumasıyla şehit edildi.  

Okkan, aynı zamanda baba toprağı olan Hendek’te toprağa verildi. 2002’den itibaren hem son görev yaptığı Diyarbakır’da hem de memleketi Hendek’te kabri başında anılıyor.

Bu yıl 24 Ocak günü ölümünün 22. yılında bir kez daha anıldı Okkan.

Memleketindeki anma törenine Okkan’ın ailesi, yakınları, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra kent protokolü katıldı.

Ayrıca Okkan’ı tanıyan emekli valiler, emniyet müdürleri ve yurttaşlar da Hendek’teki anmada kabir başındalardı.

Anma konuşmaları esnasında Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Okkan’ın öldürülmesiyle ilgili tuhaf bir değerlendirme yaptı.

Vali Kaldırım’ı Büyüteç okurları yakından tanır.

Elazığ Valisi iken; Ankara’da Cumhuriyet tarihinin en büyük kara para aklama soruşturması olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açıklanan Bataklık operasyonun iki liderinden birisi olan Çetin Gören’e silah taşıma ruhsatı verdiği ortaya çıkarılmıştı.

Hem de Gören, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla Hollanda tarafından Interpol’ün kırmızı bülteni ile aranırken.

Kamuoyunda tartışılan valiler arasındaki Kaldırım, konuşmasında Okkan’ın PKK tarafından öldürüldüğünü söyledi!

Vali Bey’in bu sözleri sonrasında anmaya katılan emekli valiler ve emniyet müdürleri, birbirlerine bakarak Yıldırım’ın tuhaf açıklamasına yanıt vermeye çalıştılar.

Kaldırım’ın söylediğinin aksine Okkan, radikal dinci Hizbullah tarafından şehit edildi.

Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun Beykoz’daki villada yakalanmasını sağlayan bilgileri ortaya çıkardığı için kurulan pusuya düşürüldü.

Her ne kadar şimdilerde farklı yorumlar yapılsa da suikast, devletin kayıtlarında Hizbullah eylemi olarak görülüyor.

Hatta kısa süre önce Okkan’ın öldürülmesine katılan Hizbullahçıların tamamının “yeniden yargılanma talepleri” çerçevesinde cezaevinden tahliye edilmesi tartışma yarattı hatırlarsınız.

Şimdi Vali Bey’in suikastın failini Hizbullah yerine PKK olarak açıklamasını nasıl değerlendirmek gerekir, bilmiyorum.

Yaklaşan seçim öncesinde Hizbullah’ın siyasi kanadı olarak tanımlanan HÜDA PAR’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’na davet etmesinin bir ilgisi olabilir mi?

Daha önce iki kez katıldığı anmada, bu kez “Hizbullah” adını söylemekten imtina etmesini bilgisizlikle mi açıklamak lazım?

Yoksa dil sürçmesi mi? Gerçi PKK ile Hizbullah hiç de birbirine karıştırılacak terör örgütleri değil ama...

Sonuç itibarıyla belki bilerek, belki bilmeyerek boşa düştü Vali Bey.

Okkan’ı anma töreni çerçevesinde Ankara’da da ilginç bir olay yaşandı.

Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Emekli Emniyet Müdürleri Derneği (TEMÜDDER),  her yıl olduğu gibi bu yılki anma töreni için Ankara’dan bir grup emekli emniyet müdürünün Hendek’e götürülmesini planladı.

Planlama kapsamında yine her yıl olduğu gibi Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bir araç talebinde bulunan dernek yönetimi bu kez araç olmadığı gerekçesiyle “ret” yanıtı aldı.

Yanıt üzerine TEMÜDDER Genel Başkanı İsmail Çalışkan, sözlü yaptıkları araç talebini bir kez de yazılı olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderdi.

Gelen yanıt aynıydı: Aracımız yok.

Evet, koskoca emniyet teşkilatının 20 kişiyi, terör eyleminde şehit edilmiş Ali Gaffar Okkan’ı anma töreni için Hendek’e götürmek için aracı yoktu! Çalışkan’ın görüştüğü üst düzey emniyet yetkilileri asıl gerekçeyi açıklamak yerine susmayı tercih etti. Sonuçta katılımcılar kendi imkânlarıyla Hendek’e ulaştı.

Biraz araştırma yaptığımda, işin altından başka bir iş çıktı.

Zira; TEMÜDDER, geçen yıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emekli emniyet mensupları ve sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirdiği buluşmaya davet edilmiş ve toplantıya genel başkan düzeyinde katılım sağlamıştı.

Şimdi, Emniyet yönetimi için hesap zamanıydı. Muhalefetin düzenlediği toplantıya katılan sivil toplum örgütünün talebinin yerine getirilmemesi için ortaya çıkan fırsatın değerlendirilmesi lazımdı.

Ve böylece “küçük hesap” görülmüştü!

Bu arada seçim öncesi olmakla birlikte Emniyet teşkilatında kararname beklentisi başladı.

Yurt dışı görevden döneceklerin yerine beş emniyet müdürü aynı göreve gönderilecek. Ayrıca, bir genel müdür yardımcısı ile bir daire başkanı yaş haddinden emekli olacak Şubat’ta.

Yanı sıra Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, hiç beklemedik zamanda geçen hafta sonu aniden emeklilik dilekçesi verdi.

Dolayısıyla 8 kişilik üst yönetici kadrosu boşalacak. Belki küçük rötuşlarla sayı artabilir.

Daha önce de valiler kararnamesi hazırlığı vardı. Ancak kulislere yansıyanlara göre, Cumhurbaşkanlığı, Soylu’nun hazırladığı kararnameye vize vermedi.

“Yukarı” ile “aşağısı” arasında bir süredir sıkıntı olduğu biliniyor. Cumhurbaşkanlığı, seçim güvenliği gerekçesiyle emniyet müdürleri kararnamesine onay verebilir, belki.

Yakında görürüz sonucu."