EMİS ile Birleşik Metal-İş yönetimi Çalışma Bakanlığı’nın çağrısıyla yapılan toplantıda anlaşma sağladı. İki yıllık varılan anlaşma ABB, Schneider Enerji, Scheneider Elektrik ve General Elektrik’e bağlı fabrikalarda çalışan 2200 işçiyi kapsıyor.

EMİS kapsamındaki fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin, yasaklanan grevi fiili olarak sürdürmesi üzerine devreye giren Çalışma Bakanlığı, patron sendikası EMİS ile Birleşik Metal-İş merkez yöneticilerini Ankara’ya toplantıya çağırdı. EMİS yöneticilerinin görüşme şartı olarak iş bırakma eyleminin sona ermesini istemesi üzerine, Birleşik Metal-İş merkez yönetiminin talebiyle fabrikalardaki eylem sona erdi.

Ardından başlayan görüşmeler gece geç saatlere kadar devam etti. Sendikacılar görüşme sonunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Buna göre saat ücretlerine ilk altı ay için 1.20 lira artı yüzde 7 artış, ikinci ve üçüncü altı aylar için ise enflasyon artı 1 puan artış yapıldı. Sadece Çiğli Schneider fabrikası için ise ilk altı ay zammı olarak 1 lira artı yüzde 7 artış belirlendi.

Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 27, ikinci yıl için ise enflasyon artı 1 puan artış yapılacağı bildirildi.

Evrensel'de yer alan habere göre, anlaşmaya varılan sözleşmeyi işçiler, ‘Metal İşçilerinin Sesi’nde değerlendirdi. Gebze’deki Schneider işçileri “Esas olan bizim kararlı duruşumuz. Bir günlük grev bize bunu sağladı. Bu karar aynı zamanda bizlere gösterdi ki mesele bizim gücümüz. Bizim mücadelemizin bunu sağladı” dedi.

Metal işçilerinin editörlüğünü üstlendiği sayfada ayrıca “Kazanım tüm sınıfın kazanımıdır, diyebilmek için eksiklerin üstüne gidilmelidir. Uzun süredir süren suskunluğu metal işçisi ve tüm sınıf kardeşleri parçalamıştır. Patronlar ve hükümetten sonra sırada MESS vardır” denildi.