AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları tarafından öldürülen iki çocuğu, eşi ve tutuklu oğlu için adalet isteyen Emine Şenyaşar, şimdi de “kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla açılan davada para cezasına çaptırıldı.

Olayla ilgili görülen ve oğlu Fadıl Şenyaşar’ın 37 yıl 9 ay, AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız'ın ise 18 yıl hapis cezası aldığı davanın 2 Ekim 2020’de görülen duruşmasında anne Şenyaşar Halil Yıldız’a hakaretle suçlandı.

Ankara Batı 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada anne Şenyaşar’ın söz konusu duruşma öncesinde Malatya Adliyesi önünde yaptığı konuşmasında "Bu Halil (Vekil Halil Yıldız’ı kastederek) faizcidir, hırsızdır, bu hırsızların peşine düşsünler, Halil'in peşine düşsünler bakalım kaç kişiyi öldürmüş" sözleri suç olarak değerlendirildi.

Basit Yargılama Usulünce yargılanan Şenyaşar'ı Ankara Batı 6. Asliye Ceza Mahkemesi, 354 gün adli para cezasına çarptırdı.

Davanın Basit Yargılama Usulü şeklinde görülmesinden dolayı da cezada 4'te 1 oranında indirime giderek anne Şenyaşar’a 265 gün adli para cezası verdi.

Mahkeme hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına (cezanın ertelenmesine) hükmetti.

NE OLMUŞTU?

14 Haziran 2018'de seçim çalışmaları kapsamında esnafı ziyaret eden AKP'li vekil İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları Şenyaşar ailesinin dükkanını ziyaret etti.

Dükkanda başlayan tartışma silahlı kavgaya döndü. Olayda Esvet Şenyaşar ve çocukları Adil Şenyaşar, Celal Şenyaşar ile Yıldız'ın abisi Mehmet Şah Yıldız öldü. 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve sonrasında Fadıl Şenyaşar tutuklandı.

Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019'da Urfa Adliyesi'nde teslim oldu. Sonrasında ise tutuklandı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin iddianamesini ancak 18 ay sonra hazırladı. Ancak iddianamede sadece işyerinde yaşanan olaylar konu edildi.

Hastanede saldırıya uğrayan ve yaşamını yitiren Esvet Şenyaşar'ın ölümüne yer vermedi.

Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar'ın da aralarında olduğu 13 kişiye, "öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma" gibi suçlamalar yöneltildi.

Davada karar 02 Nisan 2021’de çıktı. Mahkeme Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verdi.

Karar açıklandığında anne Emine Şenyaşar Urfa Adliyesi önünde 25 gündür adalet nöbeti tutuyordu. Bugün itibariyle 343 gündür adalet nöbetine devam eden anne Şenyaşar, eylemi nedeniyle birçok kez gözaltına alındı, hakkında soruşturma başlatıldı.

Anne Şenyaşar adalet nöbeti boyunca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere bir çok siyasi isim, insan hakları savunucusu ve STK temsilcileri tarafından ziyaret edildi.