Urfa Suruç'ta 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının saldırısında eşini ve 2 çocuğunu kaybeden Emine Şenyaşar ile oğlu Fetiy Şenyaşar'ın adalet mücadelesi sürüyor.

Oğlu Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması ve faillerin cezalandırılması talebiyle Urfa Adliyesi önündeki adalet nöbetini 438 gündür sürdüren Emine Şenyaşar'a, bu süreçte “hakaret” suçlamasıyla 15 farklı soruşturma açıldı. Bu soruşturmalardan 4’ü davaya dönüştü.

Davalar, Suruç 2'nci Asliye, Ankara Batıkent 6'ncı Asliye, Urfa 4'üncü Asliye ve Urfa 6'ncı Asliye mahkemelerinde görülüyor.

Şenyaşar hakkında süren 11 soruşturmadan sonuncusu 17 Mayıs tarihinde açıldı. AKP’li Halil Yıldız’a “hakaret ettiği” iddiasıyla açılan son soruşturma kapsamında Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade veren Şenyaşar, suçlamayı reddederek, aile fertlerini öldürenlerin cezalandırılmasını istedi.

YOUTUBE HESABIMIZI ŞENYAŞAR KULLANIYORMUŞ!

Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar'ın haberine göre Emine Şenyaşar hakkında davaya dönüşen 4 dosyanın detayları şöyle:

Emine Şenyaşar hakkında 16 Eylül 2020 tarihinde Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na, kentin Etimesgut ilçesinden AKP'li Yıldız'a ‘Hakaret’ ettiği gerekçesiyle ihbar yapıldı. Söz konusu ihbara konu olan Emine Şenyaşar'ın konuşması, gazetemiz Evrensel'in YouTube hesabında 2 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan video. İş yerlerine dönük saldırıya dair Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 3’üncü duruşmadan sonra çekilen videodan yola çıkılarak, videonun yayımlanmasından yaklaşık bir yıl sonra Emine Şenyaşar’ın, Yıldız’a "hakaret ettiği" iddia edildi. Söz konusu ihbarı değerlendiren savcı, Şenyaşar hakkında iddianame hazırladı. İddianamede ise okuma yazma bilmeyen Emine Şenyaşar, Evrensel'in YouTube hesabını yöneten kişi olarak gösterildi. Savcı iddianamede, Şenyaşar’ın "hakaret" gerekçesiyle cezalandırılmasını ve hakkında "güvenlik tedbiri" getirmesini talep etti. Ankara Batı 6'ncı Asliye Mahkemesi’nde 10 Mayıs’ta görülen ilk duruşmada hakim, eksikliklerin giderilmesi için bir sonraki duruşmayı 30 Haziran’a erteledi.

SOYLU'YA HAKARET DAVASI

Emine Şenyaşar hakkında 2 Haziran 2021’de adalet nöbetinin 86'ncı gününde dile getirdiği sözlerle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği gerekçesiyle Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. İddianameyi inceleyen Urfa 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi, 2 Şubat’ta yetkisizlik kararı vererek dosyayı Suruç Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkemenin, dava dosyasına dair bir karar vermesi bekleniyor.

İKİ MAHKEME YETKİSİZLİK VERDİ

Emine Şenyaşar’a adalet nöbetinin 6’ncı gününde yaptığı konuşmada AKP’li Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Savcılık hazırladığı iddianamede, Şeyaşar’ın ‘hakeret’ suçlamasıyla cezalandırılmasını ve belli haklarından yoksun bırakılmasını talep etti. Dosya ile ilgili Urfa 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Ocak’ta yetkisizlik kararı vererek dosyayı Suruç 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde gönderdi. Basit usullü yargılama ile 10 Şubat 2022 tarihinde görülen duruşmada Suruç 1’nci Asliye Ceza Mahkemesi de yetkisizlik kararı vererek dosyayı Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderdi. Dosya mahkemede bekliyor.

BİR HAKARET DOSYASI DA URFA 4’ÜNCÜ ASLİYE CEZADA

Emine Şenyaşar’a 12 Ağustos 2022 tarihinde adalet nöbetinin 157’nci gününde müdahale eden polisler, "Şenyaşar ailesi adalet köşesi" olarak tanımlanan alana pankart asıldığı gerekçesiyle Ferit Şenyaşar'a para cezası kesti. Müdahale esnasından Emine Şenyaşar’ın dile getirdikleri, tekrar soruşturma konusu yapıldı.

AKP’li Yıldız’ın avukatının suç duyurusu üzerine Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, "hakaret" suçlamasıyla yürüttüğü soruşturma sonucunda iddianame hazırladı. Bu iddianamede de Şenyaşar’ın "hakaretten" cezalandırılması ve belli haklardan yoksun bırakılması talep edildi. Urfa 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde 14 Mart’ta hazırlanan tensip zaptında, dosyanın duruşma olmaksızın basit yargılanma usulü ile karara bağlanmasına karar verilerek, tarafların yazılı olarak savunmalarını yapmalarına karar verildi.”