Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Reza Zarrab iddianamesinde eşi ile kendisinin, Toplumsal Gelişim Merkezi’yle (TOGEM) bağlantılı olarak gösterilmesine rağmen hiçbir bağlarının bulunmadığını söyledi.

Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinde, Emine Erdoğan’ın TOGEM’in kurulmasında öncülük yaptığı bilgisi var. 

ABD temaslarının ardından yurda dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, konuyu ABD’nin İran’a karşı ambargosunu delmek ve kara para aklamak suçlamalarıyla karşı karşıya olan işadamı Reza Zarrab’a getirmişti.

Zarrab davasının hakim ve savcısının ‘FETÖ’nün yedirip içirdiği kişiler olduğunu’ öne süren Erdoğan, iddianamede kendisi ve eşinin adının geçmesini şöyle değerlendirmişti: 

“Enteresandır, mesela tutup iddianameye eşimin TOGEM’in kurucusu olduğu, benim o dernekle ilişkim olduğu falan yazılıyor. Ama o derneğin kurucuları arasında ne eşim var ne de ben. Böyle bir şey olmamasına rağmen, bunun söz konusu edilmesi adamların art niyetlerinin ne istikamette olduğunu gösteriyor.

Halbuki Dışişleri Müsteşarımın da gayet güzel ifade ettiği üzere, ABD hukuk sisteminde ‘egemen bağışıklık’diye bir madde var. Buna göre devlet başkanlarının herhangi bir mahkemeye konu yapılabilmesi mümkün değil. Buna rağmen iddianamede adımızın geçirilmeye çalışılması, işin içinde art niyet olduğunu ortaya koyuyor.”



‘EMİNE ERDOĞAN, TOGEM’İN KURULMASINA ÖNCÜLÜK ETTİ'  


Ancak Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan’ın bu sözleri, Cumhurbaşkanlığı sitesinde yer alan bilgiyle yalanlanıyor.

Sitede, Emine Erdoğan’ın biyografisinin yazıldığı bölümde, TOGEM’le bağlantısına ilişkin şu ifadelere yazılı: “Ailesinden aldığı yardımseverlik mirasını hayatının tümüne yansıtarak binlerce insana yardım eli uzatmıştır. 2005 yılında Toplumsal Gelişim Merkezi’nin (TOGEM) kuruluşuna öncülük etmiş, çocukların ve kadınların eğitimi ile ilgili önemli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine destek olmuştur.”

KAYNAK: DİKEN