Dersim’de kayyım yönetimi tarafından asılan “Tunceli” yazısının yeniden “Dersim” olarak değiştirmesine ilişkin belediye meclisinin aldığı kararla başlayan tartışma devam ediyor. Valiliğin itirazı üzerine idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ‘Dersim Belediyesi’ adı konusunda Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan açıklamada Belediye Meclisi’nin kararı ‘yersiz’ olarak değerlendirilmişti.

TKP’nin bu açıklamasının ardından 31 Mart seçimine HDP ile ittifak yaparak katılan Emek Partisi İl Örgütü’nden de açıklama geldi.

Duruma ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Emek Partisi Dersim İl Örgütü, “Dersim’de yerel seçimlere girerek belediye başkanlığını kazanan TKP Dersim adının, belediyenin borçlarından daha önemli olmadığına karar vermiş ve belediye meclisinin aldığı kararı ‘yersiz’ bulmuştur! Kısa tarihin bir hatırlatması olarak şunu öncelikle belirtelim: 2004 yerel yönetim seçimlerinde belediye kazanıldıktan sonra tabelasında ‘belediye sarayı’ yazılan tabelanın ‘sarayı’ kısmı kaldırılarak belediye yazısı kalmıştır. 2013’te ise halk meclisinin kararı gereği belediye binasına Dersim Belediyesi tabelası asılmıştır. Belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte, kayyumun ilk icraatı halkın iradesi olan Dersim Belediyesi tabelasını kaldırmak olmuştur. Bilinmelidir ki Dersim adı tarihsel bütünselliği içerisinde ele alındığında ‘marjinal’ bir siyasal alana sığdırılmayacak kadar anlamlıdır. Bugün bakımından demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesi veren her siyasal oluşumun bu tarihsel sürece sahip çıkmak gibi bir görevi vardır. Dersim adı, başta Kürt halkı olmak üzere, ezilen halklar ve sosyalizm mücadelesi içerisindeki yeri yadsınamayacak kadar önemlidir. Dolayısıyla; Dersim isminin özgün ağırlığı hiçbir yerel amirin inisiyatifine bırakılamaz. Halk adına hareket ediyorum diyenler, halkın iradesini hiçbir onaya sunamazlar. Sunulacak bu onaylar da Dersim halkı nezdinde yok hükmündedir” denildi.

SMF ‘SAVUNULMALI’ DEDİ

Dersim’de basit bir isim tartışması yürütülmediğine dikkat çeken Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Merkezi Yürütme Kurulu da yaptığı açıklamada, inkara ve asimilasyona karşı “Dersim savunulmalıdır” dedi.

“Dersim Savunulmalıdır” başlıklı yazılı açıklamada, “Federasyonumuzun devrimci, halkçı yerel yönetimler programı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Dersim Belediyesi, belediye meclisinde aldığı kararla kayyum tarafından indirilen Dersim Belediyesi tabelasını tekrar asma kararı almıştır. Kararın kamuoyuna yansıması akabinde ırkçı, faşist ve şoven yapılanmaların başını çektiği bir linç kampanyası örgütlenmiş, kurumumuz ve belediyemiz itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır” denildi.

Türkiye Komünist Partisi belediye meclisi toplantısında alınan kararla ilgili süren tartışmalara ilişkin açıklamasında “tabelanın değiştirilmesinin gündeme gelmesi yersiz olmuştur” denilmişti. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise 23 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında valiliğin kararına göre hareket edeceklerini açıklamıştı.