AKP Hükümeti ve Saray'ın kayyumlarla darbecilerin yarım bıraktığı işi tamamlamaya çalıştığını belirten EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, kayyımın olduğu yerde direnmenin meşru olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla 24'ü Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olmak üzere 28 belediyeye yönelik kayyım atamalarına siyasi parti temsilcilerinden tepki geldi. Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbecilerinin yarım bıraktığı işi kayyımlarla tamamlamaya çalıştığını belirtti. AKP ve Erdoğan'ın 7 Haziran'da yapmak istediklerini şimdi tamamlamaya çalıştığını dile getiren Gürkan, "Belediyelere atanan kayyımlarla 'darbeyle mücadele' adı altında kamu emekçilerine yönelik yürütülen kıyım hareketinin hiçbir farkı yoktur. Esasında AKP, yerel yönetimler, yargı, eğitim, emniyet, asker ve bürokrasiyi tek adam ve tek parti diktatörlüğü kapsamında yeniden inşa etmek istiyor. Bütün bu politikalar da bu inşanın bir parçası olarak değerlendirmek gerekiyor" dedi. 

'KAYYUMUN OLDUĞU YERDE DİRENMEK MEŞRUDUR'

Bir yandan belediyelere kayyım atanırken diğer yandan da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile aile görüşüne izin verilmesinin birbirinden bağımsız olmadığının altını çizen Gürkan, şunları aktardı: "Görüşe izin verilmesi halk tarafından oluşacak tepkinin azaltılmasına yönelik ama nafile çabalardır. Çünkü halk iradesine sahip çıkacaktır. Esas olan kayyım ve kıyımın olduğu yerde direnme, mücadele etmek meşrudur. Tüm demokratik güçler de bu hak ve meşru olan seçeneği kullanmak zorundadır." 

'KAYYUM ATAMAK DARBECİLİKTİR'

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ise,  12 Eylül askeri darbesine bir gün kala Kürdistan'daki belediyelere kayyım atanmasını "halkı cezalandırma politikası" olarak değerlendirdi.  "Seçilmişin yerine kayyım atamak darbeciliktir" diyen Taş, AKP'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlattığı sivil darbe sürecini kaldığı yerden devam ettirip derinleştirdiğini vurguladı.

'HALKIN ATAMALARI TANIMAMASI MEŞRUDUR'

Görevden almaların yaşanması durumunda görevden alınan kişinin yerine kimin belediye başkanı olacağını belirleyecek olan belediye meclisi ya da seçimin yenilenmesi olduğunu söyleyen Taş, şöyle devam etti: "AKP tüm bu süreçleri göz ardı ederek doğrudan kendisine bağlı insanları atayarak halkın iradesini gasp ediyor. Bu bir darbedir. Bunun adını böyle koymak gerekiyor. Bu adımlardan vazgeçmelidir. Bu kayyım uygulamaları durmalıdır. AKP'nin yapması gereken halkın iradesine saygı göstermektir. 'Egemenlik kayıtsız şartın milletindir' lafı boşa düşürülmüştür. Bu bir samimiyetsizliktir.15 Temmuz darbe girişimine karşı halkın direnme hakkı doğmuş ve halkın bu hakkı kullanması ne kadar meşru ise şimdi de AKP'nin atadığı bu insanları yerel halkın tanımaması ve bunlara karşı yerel yöneticilerin yanında durması da o kadar haktır, meşrudur." 

KAYNAK: DİHA