İktidarın artan baskılarına EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ortak mücadele çağrısı yaptı. Yüksek enflasyon ve zam yağmuru karşısında insanca bir ücret kampanyasını demokrasi güçleriyle birlikte yürüteceklerini belirten Akdeniz, “Bu ücret yoksulluk sınırının altında olmamalıdır” dedi.

Açılış konuşmasını EMEP Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu yaptı. Tosunoğlu, katılımcılara teşekkür ederek, “Geçmişi unutmayacağız geleceği birlikte kurmak için herkesi mücadeleye çağırıyorum” dedi.

"ÇERKESLERİN TALEPLERİNİ BİLMEK ZORUNAYIZ"

Ercüment Akdeniz, 21 Mayıs’ta Çerkes halkının soykırıma uğradığını ifade ederek, “Bu yası paylaşıyoruz. Bu topraklara gelen Çerkesler burada da zulümle boğuştu. Alevilerin, Kürtlerin taleplerini biliyoruz, aynı zamanda Çerkeslerin de taleplerini bilmek zorundayız” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında hapis cezasının onanması ve siyasi yasak getirildiğini hatırlatan Akdeniz, “Biz hep şunu söylüyoruz; zulüm hangi kapıyı çalmışsa biz onun yanında oluruz. Bugün sıra Canan Kaftancıoğlu’na gelmişse bugün bütün siyasi ayrılıkları bir tarafa bırakıp yan yana dururuz. İl Başkanımız ve parti heyetimiz orada olacak. Ama mitinglerin demokrasi mitingleri olarak örgütlenmesi gerekir. Yapmak istedikleri şey ez, parçala, böl ve yönet. Buna karşı dayanışma içerisinde mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

DAVUTOĞLU’NA ÇAĞRI

Yine olağanüstü koşullarda seçimlere gidildiğini işaret eden Akdeniz, Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu’nun  “Bir konuşursak insan içine çıkamazlar” sözlerini hatırlatarak, “Çık ne biliyorsan anlat. Madem bu bilgiler sende, madem bunun kara kutusu sensin çık anlat. Anlatmazsan bu olaylar bir daha yaşanır. ‘Bir konuşursam insan içine çıkamazlar’ diyenler, daha önce de ‘400 vekil vermezsen ülke kaos içinde olur’ dediler ve yaptılar. İşte buna izin vermememiz gerekiyor” dedi.

"UMUDUMUZU KAYBETMEYELİM"

Gazetecilerin tehdit edildiğini ve baskı uygulandığını belirten Akdeniz, “Bu gazetecilere bilerek baskı yapılıyor. Gezi davasında yargılananlara da aynısı yapılıyor. Ne suçu vardı bu yargılananların. Mücella Yapıcı’nın ne suçu vardı? Burada verilen cezalar ibretialem olsun diye. Bütün bir halkı sindirmek için bu cezalar verildi. Umudumuzu kaybedelim diye bu cezalar veriliyor. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Umudumuz bizim son kalemiz. Sabah karanlığın bittiği yerdedir. Güçlerini kaybediyorlar, kitle desteğini kaybediyorlar. Bunun için bu baskıları yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Kutlanan 1 Mayıs’ta taleplerin arasında 8 saat çalışma hakkı olduğunu anımsatan Akdeniz, “Bugün geldiğimiz noktada insanlar 8 saat çalışmıyorlar. İşçilerin emekçilerin şartları gün geçtikçe ağırlaşıyor” dedi.

“EMPERYALİSTLERE KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvuruları üzerinden süren tartışmalara değinen EMEP Genel Başkanı Akdeniz, “Türkiye bağımsız mı? Değil. NATO’ya bağlı. NATO neresi parçalanırsa oraya Türkiye gücünü istiyor. Bugün Ukrayna için de Türkiye gücünü istiyorlar. Şimdi ‘Finlandiya, İsveç NATO’ya girecek mi?’ konusu konuşuluyor. Burada asıl mesele kimin NATO’ya gireceği değil asıl mesele Türkiye’nin NATO’dan çıkmasıdır. Denizlerin mücadelesine sahip çıkmak için NATO’dan çıkmayı savunmak lazım. Bu mücadeleyi vereceğiz” ifadelerini kullandı. Sosyalizmin sonuna geldiği şeklinde yapılan açıklamalara da tepki gösteren Akdeniz, “Hayır! Kapitalizm sona geldi. Bugün gelinen noktada bütün dünya göçmen olmuş, üçüncü dünya savaşı için güç denemesi yapılıyor. Emperyalizme karşı mücadele edeceksek sadece Türkiye’de değil tüm dünyada emperyalist tekellerin çıkarlarına karşı mücadele etmek gerekir. Çünkü sosyalizm; din farkı, mezhep farkı, millet farkı bilmez, sosyalizm, enternasyonalizm ister” dedi.

Göçmen meselesine de değinen Akdeniz, “Bugün milliyetçi partiler mülteci düşmanlığı üzerinden bir politika yapıyorlar. Sanki ülkede yaşanan yoksulluğun sebebi mülteciler gibi gösteriyorlar. Burada asıl olan hükümetin mülteci politikasıdır. Asıl bununla mücadele etmek gerekir” şeklinde konuştu. 

Gençliğin durumuna da dikkat çeken Akdeniz, giderek derinleşen ekonomik krizin işçi ve emekçilerin yaşamlarındaki etkilerine vurgu yaptı.

KAMPANYA DEMOKRASİ GÜÇLERİYLE

Yüksek enflasyon ve zam yağmuru karşısında insanca bir ücret mücadelesini yükselteceklerini belirten Akdeniz, “Bu ücret yoksulluk sınırının altında olmamalıdır. 35 saatini günü haftada iki gün tatil hakkı da buna dahildir. Bu çerçevede EMEP olarak kampanya başlatıyoruz. Emek ve demokrasi güçleri ile yan yana örgütleyelim diyoruz” dedi.

Düğün salonunda yapılan toplantıya EMEP üyeleri, SOL Parti, HDP, TKP, Yeşiller ve Sol Gelecek Parti temsilcileri yanı sıra, KESK’e bağlı Eğitim Sen, Tarım Orkam- Sen, BES yöneticileri, Türk-İş’e bağlı Belediye- İş Sendikası ve DİSK’e bağlı Gıda-İş Çanakkale ve Balıkesir Bölge yöneticileri, Tüm Köy Sen Balıkesir Şube Başkanı Şuayip Çetin de katıldı.

Kaynak: Evrensel