Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, gündemdeki konulara dair değerlendirmede bulundu.

Ercüment Akdeniz, partisinin sosyal medya hesabından online basın toplantısı gerçekleştirdi.

Gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Akdeniz, hükümetin ekonomik reform paketi adı altında açıkladığı esnek çalışma uygulamalarına karşı sendikalara ve işçilere mücadele çağrısında bulundu. Hendek’teki iş cinayeti ve Çorlu tren katliamı davası da Akdeniz’in gündemleri arasındaydı.

"HÜKÜMETİN REFORM PAKETİNDEN ESNEK ÇALIŞMA ÇIKTI"

Akdeniz'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Hükümet 'reform' paketini açıkladı. Bu paketin ayrıntıları çıktıkça işçileri, emekçileri ne tür belaların beklediğini de görüyoruz. Açık ki 'ekonomik reform paketi' olarak açıklanan bu paket sermaye teşvik paketidir, yabancı sermayeye de güven paketidir.

Ayrıntılarında ise işçi ve emekçileri uzaktan ve kısmi çalışma yani esnek çalışma bekliyor. Yani esnek çalışma bundan sonra çok fazla yaygınlaştırılacak. Esnek çalışma ise güvencesiz ve sendikasız çalışma demek. Hafta tatiline, yıllık ücretli izne ve kıdem tazminatına göz koyuyorlar. 'Pandeminin kazananları' yani Akbank, Koç, Turkcell gibi şirketlerin önceki talepleri doğrultusunda hükümet harfiyen düzenleme yapıyor.

Böylelikle kayıt dışı çalışma ve mezarda emeklilik, işçi sınıfı açısından örgütsüzlük kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. İşçi ve emekçilerin tüm bunlara bugünden karşı çıkması gerekiyor.

"VAAT VAR, AŞI YOK"

AKP hükümeti 'başarılara' doymuyor. Şimdi bir de 'aşı başarısı' eklediler ama vaatler yerine gelmiyor. Personel var, aşı kabinleri var ama aşı yok! Halk sağlığı tehdit altında. Dün yine vaka sayılarında zirveyi gördük."

"İŞÇİLER ÖLÜMÜNE ÜRETİME SÜRÜLMÜŞ"

"Dün, Sakarya Hendek’te yaşanan havai fişek fabrikası patlamasında hayatını kaybedenlerin davası vardı. Bu davada bir kez daha görüldü ki patlayıcılar fabrikaya yığılmış, ruhsatsız şekilde barut üretmişler. Patronlar patlamanın olabileceğini öngörerek üretime devam etmiş. Patronlar ‘sabotaj’ diyerek sorumluluktan sıyrılmaya çalışıyor. Pandeminin zenginleşenleri, işçileri ölümüne üretime süren sermaye sınıfıdır. Bu durum bu düzenin çürümüş olduğunu gösteriyor.

Bugün bir başka dava ise Çorlu tren katliamı davası. Ek bilirkişi raporunda menfezlerin yeterli güvenlikle hazırlanmadığı, denetimci sayısının yetersiz olduğu kaydedildi. Adalet kimin için çalışıyor? Sorumlular yargılanmazken aileler soruşturmalara tabi tutuluyor.

10 Ekim Ankara Katliamı davasında da bu adaletsizliği görüyoruz. Adalet istiyoruz diyen bir baba geçen hafta duruşma salonu dışına çıkarıldı. Acılı ailelerin azarlanarak kapı dışı edilmesi adil yargılamayı sekteye uğratıyor. Cuma günü duruşmaya devam edilecek. Aynı tutum devam ederse bu, adil yargılamanın olmayacağını gösterir. Adil ve şeffaf bir yargılama talep ediyoruz."

"HAYATINI KAYBEDEN PARTİLİLERİMİZ HALKIN ONURLU EVLATLARIDIR"

"10 Ekim’de hayatını kaybedenlerden biri de parti üyemiz Korkmaz Tedik’ti. Korkmaz, EMEP GYK üyesiydi. Onun adına Antalya’da yapılmak istenen park AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Ardından Korkmaz sosyal medyada vatan haini ilan edildi.

Tedik ailesinin suç duyurusu hakkında soruşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Bu kararın gerekçesi adeta AKP bildirisi. Korkmaz’la beraber, 68 gençlik hareketi liderleri de vatan haini ilan edildi. Katliamda hayatını kaybeden 16 parti üyemiz halkın onurlu evlatlarıdır. Mahkemelerin üzerine siyasi gölge düşmemelidir."

"KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMEDİ"

"16 Mart, halkımızın bildiği gibi acılı bir gündür. Halepçe’de binlerce Kürt hayatını kaybetti. Bu insanlık tarihinin en büyük soykırım girişimlerinden biridir. Yaşanan katliam bir insanlık suçudur ve insanlık suçlarında zaman aşımı olmaz.

Yüne 16 Mart’ta İÜ Eczacılık Fakültesi önünde öğrencilerin üzerine bombalar atıldı, 7 öğrenci hayatını kaybetti. Onları da sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ne yazık ki bu katliamlarla yüzleşilmedi. Katliamı gerçekleştirenler açığa çıkarılmadı. Bugün de Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri çeşitli şekillerde hedef alınıyor. 70’li yıllarda da gördük ki öğrencilerin hedef gösterilmesinin sonuçları ağır oluyor."

"BÖLGEDE BARIŞ, ÜLKEDE DEMOKRASİ"

"HDP’nin kapatılmasına yönelik kampanyalar, vekillere yönelik fezlekeler kabul edilemez. Cezası onanan HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu bugün TBMM’de olacak, Meclisi terk etmeyeceğini ve bugün bir oturma eylemi gerçekleştireceğini ifade etti. Bu saldırılarla Türkiye iyi bir yere gitmez. Barışın önü açılmalıdır, kardeşliğin önü açılmalıdır. Kardeşlik kazanmalıdır, demokrasi kazanmalıdır.

Son olarak Newroz haftasındayız. 21 Mart’ta yurdun dört bir yanında kutlamalar gerçekleştirilecek. Newroz yeni gündür. Kürt halkının bayramıdır. Ortadoğu’da, Asya’da hakların birlikte kutladığı bir bayramdır. Pandeminin karanlık günlerinden sonra insanlığın aydınlığa, bahara ihtiyacı vardır. Partimiz de 'Bölgede barış, ülkede demokrasi' sloganıyla kutlamalarda yerini alacaktır. HDP’ye dönük saldırıların boşa çıkarılması için Newroz önemli bir gündür. Newroz piroz be! Yaşasın halkların kardeşliği!”