Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

Gürkan, "Kaynakların yağması, ölümüne kölece çalışma koşulları sürdükçe madenciler gününü kutlayamıyor" dedi.

Diğer üretim alanlarında olduğu gibi maden-mineral kaynakları ve işletmelerinin de sermayenin kendisini yeniden üretmesi için tekellere peşkeş çekildiğini söyleyen Gürkan, "Maden Arama ve İşletme Ruhsatları tarım alanları, su havzaları, meralar, ormanlar, tarihi ve kültürel varlıkların bulunduğu doğal yaşam alanlarını hiçe sayılarak dağıtılmaktadır. Plansız ve hesapsız yapılan bu ruhsatlandırmalar daha sonra telafisi mümkün olmayan çevre felaketlerine neden olmaktadır" dedi.

Üretim zorlamasına dayanan çalışma yaşamında işçi ve mühendis ayırımı yapmadan; uzun çalışma süreleri, düşük ücret, güvencesizlik, sendikasızlık ve yetersiz beslenme ile kölelik koşullarının dayatıldığını ifade eden Gürkan, işçi sağlığı ve güvenliğinden yoksun maden işletmelerinde 2021 yılı içerisinde 70’e yakın maden işçisinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Açıklamasında "Soma’da 301, Karadon’da 30, Küre’de 19, Mustafakemalpaşa’da 19, Ermenek’te 18, Gediz’de 18, Dursunbey’de 17, Şirvan’da 16, Çöllolar’da 11, Aşkale’de 8, Kozlu’da 8... AKP’li yıllarda madenlerde en az 1890 maden işçisi hayatını kaybetti. Yaşanan işçi katliamlarının sorumluluğu ya işçilere ya da sorumlu mühendislere havale edilerek şirketler ve iktidar suçtan kurtulmanın hesabını yapmaktadır" ifadelerine yer veren Gürkan, kamuya ait maden ve kömür işletmelerinin özelleştirilerek, işletmelere ait varlıklara el konulup yağmalandığını söyledi.

Maden ve kömür kaynaklarının yağmasını, yeraltı ve yerüstünde kölece çalışma koşullarını kabul etmediklerini söyleyen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, "Halkın ihtiyaçları planlanarak, önlemler alınarak, insanca yaşanacak ücret, güvenli ve güvenceli çalışma yaşamının egemen olduğu maden üretimi sistemi mücadelemizde maden işçi ve emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz" dedi.