DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Başkanı Cengiz Yavuz, emekililerin yüzde 13’ünün bugün ikinvi bir işte çalışmak zorunda olduğunu belirterek “onların maaşları asgari ücret seviyesine çekilmeli” dedi.
Türkiye’de artan Koronavirüs vakaları nedeniyle alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle 65 yaş üstü kişilere dönük sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Salgının daha fazla yayılması için alınan olumlu bir karar gibi görünse de bir bölümü emekli olan ve ikinci bir işte çalışmak durumunda kalan emekliler için olumsuz bir tablo yarattığı açık.

Türkiye’de 2019 rakamlarına göre yaklaşık 13 milyon emekli bulunuyor. Emeklilerin önemli bir bölümü geçinemediği için ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor.

‘6-7 MİLYON EMEKLİ GÜNDELİK YAŞAMINI İDAME ETTİREBİLECEK DURUMDA DEĞİL’

Sosyal medyada çokça tartışılan bu kararı Artı Gerçek’e yorumlayan DİSK Emekli-Sen Başkanı Cengiz Yavuz “Sizinle gönül rahatlığıyla konuşmak ve bütün önlemlerin alındığını söylemek isterdim ancak ne yazık ki en son açıklanan ekonomik pakete baktığımızda dar gelirlilere, küçük esnafa, çalışanlara ve emeklilere dönük karşımıza olumsuz bir tablo çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

Yavuz emekliler cephesinden görünen tabloyu şöyle özetledi:

“Şimdi 65 üzeri yaşlı insanlara ve emeklilere evden çıkmayın çağrısı yapılıyor, bu doğru bir karar olabilir ama maalesef bunun önlemini almadılar. Emeklilerin yüzde 13’ü geçinebilmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda. 6-7 milyon emeklimiz gündelik yaşamını idame ettirebilecek durumda değil. Bugüne kadar 1000 TL’nin altında maaş alan emeklimiz yok diyorlardı, daha sonra çıktılar bin 500 TL’ye çıkarıyoruz açıklaması yaptılar. Bu maaşla yeterli beslenmemiz, ısınmamız ve faturaları ödememiz mümkün mü? Hayır değil.

Dolayısıyla ikinci bir işte çalışmak zorunda olanların, kirada yaşayanların evde oturmaları da çok mümkün görünmüyor. Bir süre sonra bu emekli arkadaşlarımız dışarıya çıkacaklar ve ikinci bir işin ucundan tutmka zorunda kalacaklar.”

‘EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇEKİLMELİ, AYLIK 2 BİN TL KATKI VERİLMELİ’

Yavuz sendika olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“Çoğumuz ikinci bir işte çalışmak zorunda. İkinci bir işte çalışmak zorunda kalan emeklilerimize enazından bu virüs tehlikesi geçene kadar hayatlarını idame ettirebilecekleri oranda makul bir ödemenin hayata geçirilmesi gerekir. Biz Emekli-Sen olarak dul ve yetimlerimiz dahil olmak üzere emeklilerin maaşlarının asgari ücret düzeyine çekilmesini ve diğer ücretlerin buna parelel olarak güncellemesini talep ediyoruz. Ayrıca bu maaşlarımız dışında dar gelirli haneye aylık 2000 TL katkı sunulması bu sürecin daha sağlıklı geçmesi için ön açıcı olur diye düşünüyoruz.” 

’65 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERE KORUYUCU MALZEME DAĞILTILMADI’

“Evde çocuklarımız var, onlar da çalışmak zorunda kalıyor ve çalıştıkları işyerinden bize virüsü taşıyıp taşımadıklarını bilmiyoruz” ifadelerini kullanan Yavuz, bazılarının ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldığını, bazılarının da işten atıldığını belirterek buna son verilmesi gerektiğini, bu gençlere de ekonomik anlamda tatmin edici ücretler ödenmesi gerektiğini yoksa gençlerin bu virüs süresince evde kalamayacaklarını ve iş aramaya devam edeceklerini söyledi.

Yavuz, hükümetin yaşlılara söz verdiği koruyucu malzemelerin de halen dağıtılmadığını belirterek “Şunu da belirtmek isterim henüz emeklilere ve yaşlılara söz verdikleri gibi koruyucu malzemeler ulaştırılmış değil. Acilen bu malzemelerin ulaştırılması lazım. Sadece bugün değil, sadece bu salgın süresince değil asgari ücretlilerin, emeklilerin haklarının verilebileceği, doğa katliamlarının önlenebileceği bir sistemin Türkiye’de ve dünyada hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.